Psiha

Psiha

Psihologinja savjetujte kako (pametno) darivati djecu! Hoćete usvojiti koji njen savjet?

Činjenica jest da smisao blagdana nije i ne mora biti samo u darivanju i bogatom blagdanskom stolu čija nam se slika “servira” putem medija.

Materijalne stvari ne mogu djetetu nadomjestiti ljubav i pažnju roditelja, vesele i ugodne zajedničke trenutke, smijeh, razgovor. Brojna istraživanja o sreći adolescenata pokazala su kako ekstrinzični životni ciljevi kao što su popularnost, bogatstvo i privlačan izgled nisu povezani s većom subjektivnom dobrobiti.

Pravo je vrijeme da usporite i razmislite na čemu sve možete biti zahvalni u životu

Tko se sjeća darova?

Drugim riječima, vaše dijete se na kraju vjerojatno neće sjećati svih skupih stvari koje je dobilo od vas, ali će mu u pamćenju zasigurno ostati urezani zajednički trenuci provedeni s roditeljima. Isto tako bitno je napomenuti da djeca koja osjećaju da ne dobivaju dovoljno ljubavi i pažnje, mogu lako razviti ovisnost o vanjskim stvarima koje će im odvlačiti pažnju od unutarnje praznine.

Iako se stav i odgovornost djeteta prema novcu i materijalnim stvarima razvijaju od najranije dobi kroz roditeljsko postavljanje jasnih granica te razlikovanje djetetovih potreba od želja, još uvijek možemo svojoj djeci kroz ove blagdane prenijeti poruku kako smisao blagdana nije u skupim poklonima, već u druženju, zajedničkim trenucima i zbližavanju.

Bez obzira jesmo li vjernici ili ne, ništa nas ne sprečava da nas ponese blagdanski duh, da nataknemo osmijeh na lice, okružimo se ljudima koje volimo i krenemo s veseljem u Novu godinu!

Savjeti roditeljima

1. Birajte šetnju

S obzirom da su već gotovo svi gradski trgovi okićeni, izvedite dijete u večernju šetnju gradom kada sve lampice sjaje, uživajte u okićenim trgovima. Zima nosi i brojne radosti – ako je pao snijeg, možete otići na obližnje brdašce, zajedno se sanjkati s djecom, praviti snjegovića ili se grudati. Djeca će sigurno uživati! Čak i oni stariji neće imati ništa protiv jednog dvoboja u grudanju.

Ne želite se udebljati za blagdane? Nutricionist objašnjava zašto je bolje ne paziti na kilažu u te dane…

2. Budite kreativni

Neovisno o svojoj spretnosti i smislu za izradu kreativnih stvari, bilo bi dobro da sami izradite svoje ukrase, čestitke, jaslice. Iako se ukrasi mogu kupiti za relativno malo novaca, uvijek možete napraviti svoje. Djeca se vole kreativno izražavati i ako ih uključite, rado će sudjelovati u izradi nakita za bor ili čestitkica. Zajedno osmislite nešto i svakako pohvalite njihov trud! Ako vam se čini da imate dvije lijeve ruke i da vaš ukras više sliči muffinu nego kuglici za bor, uvijek se možete šaliti na račun svojih „umjetničkih sklonosti“ a tako obješena kuglica na boru zasigurno će svake godine biti izvor smijeha i podsjetnik na veselo druženje.

3. Uključite djecu

Prilikom pripremanja poklona za ostatak obitelji uključite djecu: pitajte ih što misle čemu bi se ta osoba veselila. Možete izraditi zajedno s djecom poklon-bonove kojima ćete iznenaditi drage osobe (primjerice, poklon-bon može uključivati zagrljaj, odlazak u šetnju i sl.), ili pak ukrasiti staklenke u koje ćete ubaciti porukice za svaki tjedan u godini (i djeca mogu osmisliti lijepe poruke ili ih naći na Internetu).

4. Što dijete voli

Kod kupovanja poklona djetetu, držite se principa “što dijete voli“ a ne što vi smatrate da mu treba. Skup poklon ne znači uvijek i idealan poklon.

5. Darujte druge

Učite djecu da budu zahvalna i da cijene ono što posjeduju. Darujte svoje vrijeme ili stvari koje vam više ne koriste onima kojima treba, a u sve to uključite i djecu. Djeca mlađe dobi mogu darovati igračke, a starija odjeću/cd – na taj način razvijamo empatiju kod djece, osviještavamo da svojim postupcima mogu usrećiti nekog drugog, da materijalne stvari ne znače puno ako je to jedino što imamo.

Last minute darovi – 5 najboljih i 5 najgorih ideja

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo