Psiholozi kažu da od blagdanske glazbe možete poludjeti! - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Psiholozi kažu da od blagdanske glazbe možete poludjeti!

Shutterstock

Predblagdansko vrijeme vjerojatno najteže pada onima koji rade u shopping centrima i dućanima. Zašto? Svaka druga pjesma koja svira u dućanu je blagdanska… I to ona koju najmanje želite čuti.

Izgleda da od Božićne glazbe stvarno možete polako poludjeti, posebno ako radite u dućanu. I to su potvrdili psiholozi. Kažu da prevelika količina ovakve glazbe utječe na mentalno zdravlje. Objašnjavaju to ovako: kad prvi put u sezoni čujete Mariah Carey i njenu “All I want for Christmas is you” vjerojatno se osjećate dobro i veselo. No ako je na “repeatu” cijeli dan, onda polako ide na živce. 

Problem nastaje kod ljudi koji su stalno izloženi takvoj glazbi, primjerice oni koji rade u dućanima ili na blagdanskim sajmovima. Zašto? Svu energiju troše u to da se “ogluše” na ono što svira. To troši toliko energije da vam onemogućava da se koncentrirate na bilo što drugo. 

No ako mislite da će dućani/radio ikada prestati puštati ovu glazbu, imamo loše vjesti. Istraživanja su pokazala kako ona uvjetuje ponašanje kupaca. Ukratko, dovoljno Božićne glazbe tjera kupce da više troše i ostaju dulje u dućanu. 

Foto: Shutterstock

N.C.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo