Savjeti za bolji san s partnerom koji hrče ili nemirno spava - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Savjeti za bolji san s partnerom koji hrče ili nemirno spava

Foto: Shutterstock

Ponekad se se ne možete naspavati i kada ste sami u krevetu, a kako tek teško može biti kada spavate s osobom koja hrče ili uzima sve pokrivače sebi.

Studije su pokazale da u takvim slučajevima 25 posto odraslih spava u zasebnim sobama, no, je li to dobro i zdravo za vašu vezu i intimnost? Uvijek postoje drugi načini kako ispraviti situaciju, a da vi i partner i dalje spavate zajedno.

U životu susretnemo tri vrste ljubavi – znate li koje su to?

Partner hrče

Oko 37 milijuna odraslih hrče redovito što rezultira lošim snom za njih i partnere. Uglavnom su to muškarci, a hrkanje postaje gore s godinama.

Zvuk dolazi od vibracija koje nastaju kada dišete kroz sužene dišne puteve dok spavate, napominje neurolog Michael Breus

Razlozi sužavanja su alkohol ili spavanje ne leđima koje partneri rješavaju pomicanjem voljenih na bok. Ako je hrkanje stalno i traje skoro cijelu noć, obratite se liječniku jer bi to mogao biti jedan od simptoma apneje, stanja koje izaziva prestanak disanja nekoliko puta kroz noć.

3 načina kako iskoristiti vrijeme za sebe

Volite različite madrace

Neki vole mekane, u koje se mogu u potpunosti utopiti dok drugi vole da su tvrđi kao ploče. Danas su stručnjaci razvili čuda što se kreveta i madraca tiče, pa vrlo kao možete postići kompromis. Preporučuje se madrac od memorijske pjene jer se prilagođava vašoj težini i izgledu tijela. A uvijek možete kupiti dva madraca za bračni krevet i to svakome onaj koji mu odgovara.

5 trikova koji će vam pomoći smanjiti svakodnevni stres i tjeskobu

Idete spavati i ustajete u različito vrijeme

Ovo zahtjeva više prilagodbe jer svatko od nas ima svoje navike i obaveze pa prema tome odlazi u krevet te ustaje ujutro. No, pokušajte napraviti dogovor: onaj partner koji ide kasnije spavati biti će tih i miran ulaskom u sobu, dok će onaj koji ranije ustaje obećati isto.

Ako partner želi i može spavati duže od vas, nemojte odgađati alarm nego ustanite na prvi zvuk. To je bolje za vas, ali tako nećete probuditi i drugu osobu, objašnjava neurolog

Uživajte u vikendu uz napete trilere

Vi se volite maziti dok partner želi svoj prostor

Čak i oni najbliži parovi imaju različita stajališta što se ovoga tiče. Nemojte pomisliti da zato što partneru smeta vaše stiskanje uz njega da vas odbija ili ne želi, to su samo drugačije navike spavanja. Dogovorite se da ćete se maziti dok onaj partner koji to veli na zaspi, a tada se drugi može odmaknuti na svoju stranu i spavati kako želi.

Stručnjaci savjetuju kako biti manje umoran nakon posla

Borite se oko pokrivača

Koliko puta vam se dogodilo da ste se probudili jer vam je bilo toliko hladno da ste se počeli tresti, a vaš partner se omotao svim dekama i uživa? Ako vam se to događa često vrijeme je za promjene u krevetu. Kupite dva seta posteljine, posebne jastuke, plahte, deke i pokrivače. Tada će drugoj osobi biti puno teže uzeti vam svu opremu za pokrivanje.

10 najboljih zdravih instagram profila koje morate pratiti!

Partner nemirno spava

Svi mijenjamo poze nekoliko puta kroz noć. No, žene su puno osjetljivije na partnerove kretnje što znači da će ih treskanja i udaranja lakše probuditi. I u toj situaciji pokušajte sa zasebnim pokrivačima i madracima jer ćete tada slabije osjetiti svaki pokret. 

Može li vam partner pokvariti san i pogoršati insomniju?

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo