Psiha

Psiha

Špancirfest 2014. vas zove!

Nastupaju Blondie, Laibach, Stereo MCs, 2CELLOS, Siddartha, Rade Šerbedžija, Parni Valjak, Lačni Franz, Urban & 4, Pavel, Brkovi i mnogi drugi.

Špancirfest je najvrjedniji varaždinski turistički brand te najveći hrvatski festival, koji u deset dana trajanja svake godine privuče oko 200.000 posjetitelja. Stoga ne čudi da je ugledni The New York Times, Varaždin uvrstio na popis 52 mjesta koja morate posjetiti u 2014.”, da je popularni britanski turistički vodič Rough Guides Festivala dobrih emocija stavio na popis najboljih hrvatskih festivala te da je Hrvatska turistička zajednica Špancirfest proglasila jednim od top deset hrvatskih turističkih događanja u 2014. godini.

“Na Špancirfestu nas očekuje deset dana kvalitetnih programa, dobre zabave i dobrih emocija. Festival će poprimiti drugačiji izgled, podići ćemo kvalitetu izlagačkog prostora te istaknuti estetiku varaždinskih ulica. Cilj nam je povećanje turističkog prometa u Varaždinu pa će se po prvi put ove godine prodavati paket aranžmani u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu”, istaknula je Branka Tropp, direktorica ureda Turističke zajednice grada Varaždina.

Glavna pozornica Špancirfesta, pokraj Starog grada, otvorit će se nesvakidašnjim spektaklom – koncertom Varaždin 90’s All Stars banda (22. kolovoza), supergrupe koju čine iskusni varaždinski glazbenici koji će predstaviti iznimno živu i kvalitetnu varaždinsku rock scenu 90-tih. Iz niske velikih regionalnih i svjetskih imena, koja će potom nastupiti na glavnoj festivalskoj pozornici, posebno valja izdvojiti kultne njujorške Blondie, koji sviraju u ponedjeljak 25. kolovoza te slavne Stereo MCs, koji će Špancirfest rasplesati u petak, 29. kolovoza. Festival zatvara Parni Valjak 31. kolovoza.

Špancirfest

Uz Stari grad, tu je ponovno popularna i stilski veoma raznolika pozornica na Trgu Miljenka Stančića. Iako svi koncerti zaslužuju posebnu pažnju, izdvojit ćemo zborski spektakl Viva Vox (22. kolovoza), genijalce ritma Les Tambours du Bronx (23. kolovoza), ali i Radu Šerbedžiju i njegov Zapadni kolodvor (24. kolovoza) te nastup legendarnog Lačnog Franza (30. kolovoza).

Umjesto pozornice na Korzu, ove godine će se otvoriti novi prostor – dvorište Županijske palače, koje je mnogo primjerenije uživanju u profinjenijem programu kojeg pokriva ta treća glazbena scena Špancirfesta. Ona će donijeti zanimljivu kombinaciju glazbe i teatra, a svakako treba izdvojiti nastup suvremene dive sevdaha Amire Medunjanin sa programom „Amulette“ (22. kolovoza). Posebni značaj imaju i dva subotnja koncerta (23. i 30. kolovoza) jedinstvenog Špancirfest festivalskog orkestra, oformljenog po prvi puta ove godine, u suradnji s Komornim mješovitim zborom i orkestrom Kapela PaulinaWarasdin, sastavljenoga od ponajboljih varaždinskih klasičnih glazbenika i okupljenog posebno za ovu priliku.

Iako na Korzu neće biti pozornice, glavni gradski trg bit će prepun glazbe jer će na njemu, u primjerenijem formatu i uz izravni kontakt s publikom, nastupiti brojni glazbeni sastavi i projekti prilagođeni otvorenom prostoru, od posebnog izdanja otkačenih Soulfingersa do jedinstvenog European Symbolic Orchestra.

Ulični program

Ulični program, svojevrsna duša i srce Špancirfesta, u 2014. biti će kvalitetniji nego ikad.Na ulicama i trgovima Varaždina nastupiti će vodeći europski izvođači, umjetnici te profesionalne skupine novog teatra, a uz njih će se ugostiti i prvi međunarodni susret verglaša, te cijeli niz što poznatih, što potpuno novih nastupa i događanja, od onih obilježenih poviješću tradicijom pa sve do završne produkcije EU projekta „Circus as a way of life“. I ulični svirači biti će brojniji no ikad s posebnim naglaskom na vrhunske varaždinske glazbenike, a povećanom otvorenošću i prohodnošću Korza i glavni će gradski trg moći ugostiti više i češće nastupe glazbenika i performera.

Špancirfest

Park kreative

Ovogodišnji program Parka kreative sastavljen je od vrhunskih kreativnih radionica pod vodstvom eminentnih profesionalnih mentora. Vraćaju se i popularne dječje predstave, a nakon svake od njih biti će organizirane dodatne tematske radionice tako da zabave, edukacije i poticanja na kreativnost za najmlađe zasigurno neće nedostajati. Kao posebni dodatak javnom prostoru Parka kreative, kreirati će se i za igru prepustiti nove interaktivne i zabavne igračke izrađene od recikliranih materijala od kojih će dio, možda i ostati u parku nakon Špancirfesta.

Uska ulica

Uska ulica i ove godine ostaje ulica umjetnika, ovaj puta namijenjena mladim, svježim snagama uz dodatak jednako mladih, ali već afirmiranih produkt-dizajnera. Špancirfest upravo na području razvoja lokalne kreativne industrije, koju aktivno potiče i promiče, pokazuje svoju snagu i ulogu generatora novih, kreativnih, ali i komercijalnih ideja.

Što još?

Varaždinske ulice biti će ponovno ukrašene cipelama i njihovim tragovima, a novo će ruho dobiti i kućice te štandovi. Posjetitelji će ponovno moći razgledati, kupiti, kušati i popiti nešto iz bogate izložbeno-prodajno-gastronomske palete koju Špancirfest nudi svake godine, a posebnost je da će se posebno svojim okusima, ukusima i vizurama predstaviti Turistička zajednica Kvarnera. Za one kojima, nakon završetka redovno programa, treba još uzbuđenja tu je i popularni after-program na koji će voziti Pan noćni bus.

Kako do Špancirfesta? Saznajte OVDJE. Puni program pročitajte OVDJE. Kako do ulaznica? Saznajte OVDJE.

K.P.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo