Stručnjak savjetuje: Voditi ljubimca sa sobom na odmor ili dogovoriti čuvanje? - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Stručnjak savjetuje: Voditi ljubimca sa sobom na odmor ili dogovoriti čuvanje?

U vrijeme godišnjih odmora većina građana odluči se na putovanje. Dok neki putuju na more, drugi idu u planine, neki krenu u posjetu rodbini ili se upute u razgledavanje kulturnih vrednota svuda po svijetu.

Kao vlasnici kućnih ljubimaca, ako želite otputovati, morat ćete donijeti važnu odluku: voditi ljubimca sa sobom ili dogovoriti čuvanje – odnosno ostaviti ga kod nekoga na čuvanju (kod prijatelja ili na plaćenom čuvanju) ili dogovoriti da ga netko obilazi u vašem domu (susjed, prijatelj ili netko iskusan). U donošenju ove odluke, nekoliko je stvari važno razmotriti.

Koje vrste je vaš ljubimac?

Većina vlasnika pasa odluči se povesti svog ljubimca na ljetovanje. S druge strane, mačke, kunići, tvorovi, hrčci, zamorci, papige, gmazovi i akvarijske ribice većinom ostaju kod kuće.

To je dobra odluka jer mačke više vole ostati u svom domu. One su zadovoljne ukoliko ih netko obilazi jednom ili dva puta dnevno, daje im hranu i vodu, te očisti mačji zahod. Mačke koje možete povesti sa sobom su one koje su lako prilagodljive, nisu plašljive i imaju iskustva sa izlaskom van. Na primjer, ukoliko putujete u svoju vikendicu, možete povesti mačku i pustiti je u vrt dok i vi boravite vani kako biste pazili što se događa. Naime, mačke su teritorijalne životinje, pa bi susjedne mačke mogle prilično neprijateljski dočekati vašu mačku. Zato budite oprezni. Osim toga, ako vaša mačka nije kastrirana, pogotovo ako se radi o mužjaku, mogao bi odlutati u potrazi za ženkama. Konačno, ako se vaša vikendica nalazi u blizini prometne ceste, tada bi bilo dobro da mačku uvijek imate na povodcu kada izlazi van.

Nesreće u kojima mačke stradaju dogode se za čas. Ako mačku vodite tamo gdje ćete je puštati van ili ako je ostavljate kod nekoga na čuvanju, obavezno je prije toga mikročipirate. Ukoliko se mačka izgubi ili pobjegne, mikročip vam može pomoći da je ipak pronađete.

Ako je vaš ljubimac kunić, možete ga ostaviti kod kuće ukoliko će ga svakodnevno netko posjećivati. Naime, kunići imaju različitu osobnost i mogu različito reagirati na stresnu situaciju kao što je putovanje, ali za većinu kunića svaka promjena može izazvati stres. Stres za kunića će biti dolazak u nepoznato okruženje, promjena rutine, promjene u vrsti hrane i vode te promjena temperature. Kunić koji je u stresu dobit će proljev, može odbijati jesti ili biti agresivan i povučen. Ukoliko kunića ostavljate nekome na čuvanju, poželjno je da ta osoba nema kod kuće predatore (npr. pse, mačke, tvorove, zmije). Pripremite porcije hrane koje će mu osoba koja ga obilazi ili čuva davati. Ipak, ukoliko putujete na duže od mjesec dana, odnosno ukoliko ste smješteni kod vaših prijatelja i rodbine gdje već poznajete uvijete i znate da imate mogućnosti za dobru skrb o vašem kuniću, tada ga možete povesti sa sobom.

Ako ste ponosni vlasnik tvora, također vam preporučamo da svog prijatelja ostavite kod kuće, te da angažirate nekoga tko će ga redovno obilaziti. Ukoliko inače vodite svog tvora u posjete kod prijatelja ili obitelji, možda ga možete ostaviti na čuvanju kod njega/njih.

Vlasnici papiga mogu također ostaviti svog ljubimca kod kuće. Ostavljanje može biti problem jer papige ne vole biti same, ali ukoliko pronađete osobu koja će ih redovno obilaziti i družiti se s njima, problem će biti manji. Ako papigu vozite sa sobom na odmor, svakako maknite sve viseće igračke iz kaveza kako se ne bi njihale tijekom putovanja i udarale papigu. Obavezno ponesite prozračnu, tamniju tkaninu za pokriti kavez – trebat će vam u toku putovanja i kada stignete na odredište. Priredite se da ćete u hotelu morati dodano čistiti ono što papiga nasmeti, a mogli bi vam prigovarati ostali gosti ako papiga bude kreštela kada vi odete iz sobe.

Ukoliko je vaš ljubimac zamorac, možete ga ostaviti kod kuće. Priredite mu za svaki dan svežu hranu i sjeno, pa će mu to davati osoba koja će se brinuti o njemu dok ste vi na putu. Zamorci su vrlo društveni, pa ih možda imate više – priredite veću količinu svega kako bi svi zamorci dobili dovoljno.

Koliko je vaš ljubimac star?

Stariji kućni ljubimci teže podnose putovanja, pogotovu u vrijeme ljeta zbog velikih vrućina. Posebno opasna može biti promjena temperature, na primjer ako rashladite automobil i onda stanete putem i ostavite ljubimca u autu koji se potom vrlo brzo ugrije.

Ukoliko imate štene, tada trebate biti posebno oprezni! Naime, štenad lako strada od velikih vrućina, pa je vožnja u pregrijanom automobilu ili boravak na suncu na plaži jako opasan. No, štenci bi trebali zbog dobre socijalizacije imati raznolika pozitivna iskustva, pa nije loše da se naviknu i na vaš način života, ako to uključuje često putovanje. Boravak u hotelu za pse može biti previše stresan za štene, pa se to ne preporučuje. Najbolja opcija je ako štene može pričuvati u svome domu netko od vaših prijatelja ili članova obitelji, s kojima se štene već do sada upoznalo.

Da li je vaš ljubimac zdrav?

Ukoliko je vaš ljubimac bolestan, putovanje može za njega biti suviše stresno. No, ostaviti bolesnog ljubimca nekome na skrb također može biti teška odluka. Ako vaš ljubimac treba redovno dobivati određene lijekove, možda je najbolje da provjerite da li ga možete ostaviti na čuvanju kod vašeg veterinara ili kod nekog pouzdanog koga on preporuči.

Ljubimcima koji imaju problema sa zdravljem koštanog sustava (npr. displazija kukova ili laktova) dugotrajni boravak u transporteru mogao bi biti bolan. Svi brahicefalični ljubimci (psi, mačke, kunići), čak i kada su formalno zdravi, teško podnose visoke temperature jer zbog otežanog disanja teže ohlade tijelo. Potražite savjet veterinara prije puta.

Koliko dugo vas neće biti kod kuće?

Općenito pravilo je da za kraća putovanja moguće ljubimce ostaviti kod kuće. Ovo se ne odnosi na pse, kojima je svakodnevno potrebno da više puta izađu u šetnju!

Na more vodite kućnog ljubimca? Evo kako se pripremiti da možete mirno uživati u odmoru

No, ostalim ljubimcima uglavnom je moguće ostaviti vodu i hranu, te im osigurati suho i čisto mjesto za odmor, najviše 36 do 48 sati. Duže od toga za većinu ljubimaca nastali bi problemi, zamislite samo mačji zahod koji se ne očisti. Ipak, kada god ostavljate ljubimce bez ljudskog nadzora riskirate da se ozlijede ili razbole, a da ih nema tko odvesti do veterinara. Zbog toga ovo treba prakticirati što rjeđe.

Općenito, ako putujete na tjedan ili dva, tada nije preporučljivo izložiti ih stresu putovanja, nego je dobro pronaći nekoga tko će brinuti o ljubimcu u vašem domu.

Ako odlazite na mjesec dana ili više, ipak je poželjno povesti ljubimce sa sobom,…

Možete li pronaći osobu koja će brinuti o vašem ljubimcu?

Za one ljubimce koji ostaju kod kuće, dogovorite da ih netko obilazi minimalno jednom dnevno. Možete zamoliti nekog prijatelja ili člana obitelji, ili jednostavno platiti osobu koja će to raditi. No, ukoliko je to osoba koju ne poznajete, svakako zatražite da vidite preporuke od prijašnjih vlasnika kojima je brinula o ljubimcima, da ima iskustva sa vrstom kojoj pripada vaš ljubimac, te da budete sigurni da neće nešto odnijeti iz vašeg doma dok ste vi na putu.

Prema tome kojoj vrsti vaš ljubimac pripada, imat ćete lakši ili teži zadatak da pronađete osobu kojoj možete vjerovati da će dobro skrbiti o vašem ljubimcu. Premda je ponuda za čuvanje pasa puno, isto tako je potrebno puno opreza kod ostavljanja pasa u nekom psećim hotelu ili na čuvanju kod privatnih osoba.

Tražite li nekoga da brine o vašem kuniću, zatražite savjet u udruzi Zecovi, a za tvorove u udruzi Tvorum.

Evo zašto su vlasnici životinja zdraviji fizički, psihički i imaju bolji društveni život

No, ako želite pronaći nekoga tko će vam pomoći oko čuvanja papige ili zamorca, mogli bi se namučiti tražeći.

Koliko daleko putujete?

Općenito pravilo bi bilo: što dalje putujete, veći stres za ljubimca.

I njima može biti zlo u automobilu, pa bi bilo dobro da potražite savjet veterinara prije puta.

Kada putujete dosita daleko, vjerojatno idete avionom. Ako putujete avionom, morate znati da većina ljubimaca ne može putovati u prostoru s ljudima, nego će morati putovati u prtljažnom prostoru. Zbog toga za vožnju avionom ljubimci moraju biti naučeni boraviti u transportnom kavezu.

U koju zemlju svijeta putujete?

Ako putujte u drugu zemlju, razmislite da li se može u tu zemlju doputovati s kućnim ljubimcem, odnosno da li su potrebna neka dodatna cijepljenja i da li ta zemlja propisuje određeni broj dana koje životinja mora provesti u karanteni prilikom ulaska u zemlju. Zatim, u raznim zemljama životinje su više ili manje dobrodošli putnici u vlakovima i autobusima, te gosti u hotelima i pansionima.

Raspitajte se o uvjetima putovanja i smještaja sa putnike s ljubimcima za zemlju u koju putujete. Ove informacije trebate imati prije donošenja odluke da li putovati s ljubimcem ili bez njega.

Kojim prijevoznim sredstvom putujete?

Ako putujete osobnim automobilom i želite povesti svog ljubimca, budite sigurni da on dobro podnosi vožnju. Zbog vrućina morat ćete biti dodatno pažljivi da se vaš kućni ljubimac ne pregrije, a to znači da gdje god putem stanete, ne smijete ga ostavljati u parkiranom automobilu!

Putovanje avionom poseban je stres za ljubimce jer moraju boraviti u transporteru, u prtljažnom prostoru. Ako planirate tako putovati, priredite svog kućnog ljubimca unaprijed postepeno ga privikavajući na sve duže vrijeme u transporteru.

U nekim zemljama kućni ljubimci nisu dobrodošli u vlakove i autobuse, ili u gradski prijevoz i taksi. Zavisno od vašeg plana putovanja, provjerite koja pravila ćete trebati poštivati.

Sve životinje mogu osjećati mučninu zbog putovanja, pa je potrebno o ovome unaprijed porazgovarati s veterinarom.

Gdje ćete boraviti kada stignete na odredište?

Kod rezervacije smještaja u hotelu ili privatno, pitajte da li možete dovesti ljubimca.

Ako vlasnik već ima neku životinju, procijenite kako će se slagati s vašim ljubimcem. Na primjer, ako imate psa koji lovi mačke, a vlasnik ima mačke, budite sigurni da ćete moći u svakoj situaciji kontrolirati svog psa.

Godišnji odmor vas umara? Imamo 5 trikova koji će vas spasiti od napetosti

Možda putujete u posjetu rodbini, i već znate da su ljubitelji životinja. U tom slučaju imate sreće, i dobro je da povedete svog ljubimca. Ako nije tako, bolje da ga ostavite kod kuću i izbjegnete neke rodbinske trzavice.

U hotelu se mogu žaliti ako se vaša ptica glasa dok vas nema, ili ako pas laje. Budite sigurni da imate rješenja za ove probleme.

Može li će vaš ljubimac s vama uživati na odredištu putovanja?

Možda je najsigurnije reći da će većina pasa uživati na moru. Ipak, ako je vaš pas stariji, bolestan i pripada nekoj od pasmina koje teže podnose vrućinu (npr. brahiocefalične pasmine – psi sa kratkim njuškama), ili nije baš od „plivačkih pasmina“ (psi s jako kratkim nogama ili velikim glavama), a vi se spremate na more, razmislite da ga ipak ostavite kod kuće ili u psećem hotelu.

Također, ukoliko imate plašljivog psa, koji bi se mogao prestrašiti novih mjesta, situacija, zvukova, tada je možda bolje da ga ostavite kod kuće s time da ga netko obilazi ili kod vaših prijatelja s kojima se on dobro poznaje. Ako imate psa koji je agresivan u nekim situacijama, promislite da li ćete moći kontrolirati sve situacije u kojima ćete se zajedno naći tijekom odmora. Konačno, pas koji puno laje možda neće biti dobro prihvaćen od ostalih gosti u hotelu ili kampu, a ako uništava stvari kada ostane sam, možete se naći u vrlo neugodnoj situaciji. Sve ove probleme u ponašanju trebate rješavati kada ste kod kuće (i za to ćete trebati vremena), a ne u trenutku putovanja na odmor. Ipak, kako biste psu olakšali neke stresne situacije, možete nabaviti DAP (Dog Appeasing Pheromone), koji djeluje umirujuće na pse i ne stvara ovisnost (nije lijek).

Ako idete na more, mačku nećete moći voditi na plažu. Imajte na umu da mačke uglavnom nisu ljubitelji vode, a s obzirom da imaju maleno tijelo, lakše će se pregrijati nego (veći) psi koji ulaze u vodu. Dakle, mačku ćete morati ostavljati u hotelskoj sobi. Ukoliko dosita želite voditi mačku sa sobom, ponesite sve mačje stvari koje ona voli i koristi: njen zahod, njenu grebalicu za nokte, igračke, njen omiljeni jastuk i deku,… Zatim, kako biste mačku smirili i udobrovoljili možete nabaviti Feliway, mačji feromon koji ne izaziva ovisnost, ili malo mačje metvice, koja dovodi do ekstaze i opijenosti na kraće vrijeme (oprezno s time). Konačno, ako ćete odmor provesti na jahti, vaša mačka će biti sretnija da ne ide s vama. Razmislite samo kako će se osjećati ako padne u more!

Ako želite da vi i vaš kućni ljubimac uživate u ljetu, planirajte sve dovoljno vremena unaprijed. Provjerite mogućnosti na destinaciji svoga putovanja, priredite ljubimca za put ili ostanak kod kuće, raspitajte se o pogodnim osobama koje ljubimce mogu obilaziti u vašem domu ili kod kojih možete ostaviti ljubimca. S pripremama trebate početi mjesecima unaprijed jer toliko ćete vremena trebati da naučite ljubimca na transporter za avion ili vožnju u automobilu (ako ga inače ne vozite).

Sretan vam put!

Autor: dr. sc. Irena Petak, dipl. ing. biologije, stručnjakinja za ponašanje životinja

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo