Psiha

Psiha

Vjerovali ili ne… Financijski problemi (čak i oni kratkoročni) mogu uzrokovati ubrzano starenje!

Shutterstock

Samo par godina, točnije četiri, lošeg financijskog stanja u odrasloj dobi može uzrokovati preuranjeno starenje.

Termin ubrzano starenje opisuje osobe koje su fizički i psihički manje sposobne od ostalih pripadnika svoje dobi. Te osobe mogu imati i slabije kognitivne sposobnosti i veće razine upalnih markera u krvi. 

Curenje sline noću, depresija, nemirno spavanje… Prvi simptomi Parkinsonove bolesti

Kako bi shvatili može li na ubrzano starenje utjecati i loš ekonomski status, znanstvenici iz Kopenhagena, odjela za javno zdravstvo, su proveli studiju nad 5.575 odraslih osoba s relativno niskim primanjima, u ovom slučaju do 60 posto nižeg od nacionalnog prosjeka u periodu od 22 godine. Voditelj studije Rikke Lund i ostatak tima se bavilo procesom starenja analizirajući fizičke i kognitivne mogućnosti. 

Znanstvenici su zaključili kako osobe koje su živjele u siromaštvu barem 4 godine nisu u jednako dobrom psihofizičkom stanju kao oni koji nisu nikada doživjeli teškoće s financijama. Također, kod ispitanika se pokazalo da imaju povećanu razinu upalnih markera u krvi. 

Rezultati prikazani u ovoj studiji ne dokazuju da je financijsko stanje odgovorno za prerano starenje, ali je ipak pokazalo da osobe nižeg ekonomskog statusa u odraslom životu posjeduju loše fizičke sposobnosti, manje kognitivnih sposobnosti te su skloniji upalnim procesima. 

Riješite test i u samo 5 minuta otkrijte starite li brže od očekivanog

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo