Zašto svijetom vlada žvakomanija - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Zašto svijetom vlada žvakomanija

Opušta i smanjuje napetost. Osvježava dah. Poboljšava budnost i koncentraciju. Smanjuje želju za cigaretom. Ublažava osjećaj pritiska i neugode u ušima tijekom leta zrakoplovom. Zadovoljava potrebu za zalogajem. Čisti zube nakon obroka. Zabavno je!

Te su razloge najčešće navodili ljubitelji žvakaćih guma diljem svijeta kad su ih pitali zašto uživaju u žvakanju. Čini se da je žvaka sitno, ali bitno zadovoljstvo kojemu se prepušta gotovo svaki stanovnik planeta, a zanimanje za to ne jenjava već tisućljećima.

Od smole do pametnih žvaka 

Nekoć se se žvakale slatke trave, lišće, zrnje, pčelinji vosak, smole drveća… Arheolozi su otkrili da su ljudi na području današnje Švedske uživali u žvakanju smole još prije 9000 godina.

I američki Indijanci žvakali su smolu, a taj su običaj preuzeli doseljenici te ga sredinom 19. stoljeća pretvorili u veliki “biznis” i najpopularniju naviku današnjice.

Štapići, blokovi, kuglice, dražeje, žvake u tubi ili namotane poput vrpce… Mala elastična čuda privlačnog okusa našla su mjesto u gotovo svačijem džepu ili torbici, ali i u ljekarnama.

Danas postoje žvake protiv bolesti putovanja, lijekovi i vitaminski pripravci u obliku žvakaćih guma, žvake s grožđanim šećerom i kofeinom za podizanje energije, niskokalorične žvake bez šećera, žvake za odvikavanje od cigareta, žvake s proplisom, eukaliptusom i mentolom za lakše disanje, ili pak one koje navodno štite od karijesa…

Što vaš dah govori o vama?

10 činjenica o žvakaćim gumama

  1. Žvakaće gume bez šećera preporučuju se nakon obroka jer se tako bolje uklanjaju ostaci hrane i povećava količina sline važne za neutralizaciju štetnih kiselina, održavanje mineralne ravnoteže zubne cakline i sprečavanje karijesa. No stomatolozi upozoravaju da su žvakaće gume samo pomoćno sredstvo u održavanju oralne higijene te da ništa ne može zamijeniti pravilno i redovito pranje zubi (već s nicanjem prvog zuba mora započeti zaštita od karijesa)
  2. Prema nekim istraživanjima, oni koji žvaču niskokalorične žvake bez šećera mogu u godinu dana smršavjeti oko pet kilograma jer se žvakanjem pojačava izmjena tvari do 20 posto. No napominje se da je gubitak kilograma moguć samo uz pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost.
  3. Istraživanja su također pokazala da žvakanje poboljšava koncentraciju i pamćenje te smanjuje stres.
  4. Navodno, ako žvačete dok čistite luk, neće vam suziti oči.
  5. Što se događa kad progutate žvaku? Neće se “zalijepiti” za želudac, ali najvjerojatnije će ostati u njemu dulje vrijeme nego uobičajena hrana.
  6. Najveća opasnost od gutanja žvake prijeti maloj djeci zbog mogućeg gušenja. Smatra se da djeci mlađoj od šest godina ne bi trebalo davati žvake.
  7. Zašećerene žvake ne preporučuju se jer mogu potaknuti nastanak karijesa i bolesti desni.
  8. Sa žvakanjem ne valja pretjerivati jer to može biti prevelik napor za čeljusti te uzrokovati bol i napetost u području lica i vrata, a također može iritirati želudac.
  9. Previše žvakanja navodno može uzrokovati noćno škrgutanje zubima (bruksizam).
  10. Žvake mogu biti i ekološki problem. Žvakaću gumu treba obvezno baciti u smeće. Mnogi žvake bacaju gdje stignu, često na betonske gradske površine, a u takvim se uvjetima sažvakana masa razgrađuje i do pet godina!  

I.V.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo