Psiha

Psiha

Želite povišicu? 5 rečenica u tom slučaju nikada ne koristite

Foto: Shutterstock

Niste usamljeni slučaj ako mislite da zaslužujete povišicu, a ne znate kako ju tražiti

Ako tražite povišicu na krivi način, doživjeti čete nervoznog šefa i prazne ruke. Kako biste izbjegli ovaj scenarij, stručnjakinja za karijere upozorava što nikada ne smijete reći ako tražite povišicu.

Prije svega mora vam biti jasno da ste sam svoj advokat i da na razgovor morate doći spremni, uvjereni da ju zaslužujete.

1. Smatrate da zaslužujete povišicu jer ste dugo u firmi  

Pravedno je tražiti povišicu na račun dugotrajnog rada, truda i energiju koju ste uložili u svoj rad, rezultata koje ste postigli, ali nikako ne samo zato što ste u istoj firmi dugi niz godina.

„Igrati na kartu dugogodišnjeg zaposlenja nije jak argument. Jači efekt ćete postići ako pitate zašto vas se svaki put previdi kada su povišice u pitanju nego da objašnjavate da ju zaslužujete jer ste već godinama na istom radnom mjestu“, savjetuje  Lily Valentin, voditelj on-line tvrtke za zapošljavanje.

Zanimljiv popis: Ovih 8 stvari bogati ljudi kupuju jeftino – i to s razlogom

2. Usporedba s kolegama

Dok pristup plaćama kolega može značiti transparentnost i vi tako lako možete znati jeste li jednako plaćeni, ako tražite povišicu samo na osnovu toga, mogli biste stati na nezgodan teritorij. Moguće je da vam nedostaju neke važne informacije o tome koliko poduzeće cijeni određeni rad, i možda vaš kolega ima slična zaduženja, ali ne ista. Možda ima veće znanje u stranim jezicima, kompjuterske vještine ili nešto treće, pojasnila je Stahl. Ustvari je najbolje u toj situaciji nikako se ne uspoređivati s kolegama jer nema ništa ružnije nego podcjenjivati nekoga iz tima kako biste sebe uzdigli.

3. Preosobni nastup

Svaki bi poslodavac trebao ulagati u dobrobiti svojih zaposlenika, ali povišica je tu kao ulaganje u posao a ne u vaš slobodan život.

„Posao ima svoje potrebe, a povišica se daje kao rezultat za ispunjavanje tih potreba. Koliko košta vaš rad nema veze s tim koliko kredita imate ili koliko su režije“, pojašnjava Stahl. Ako pokušate to objasniti poslodavcu stavljate ga u neugodnu poziciju kada bi trebao misliti na vaše potrebe a ne na potrebe posla.

4. Loš trenutak

Ako pitanje postavite u krivo vrijeme, možda ste stavili točku na želju za povišicu i to na dugo vrijeme. Određeni trenuci nikako ne dolaze u obzir, a to je vrijeme izvan onog radnog, što uključuje i vikende, kada je tim u velikoj gužvi ili kada je period otkaza. Isto tako ne treba tražiti povišicu tijekom sastanka jer ako se vi ponašate kao da povišica nije velika stvar, i vaš će šef misliti isto. Isto tako ne treba čekati godišnje izvješće poslovanja ili kraj godine da tražite povišicu. Razgovor započnite nekoliko mjeseci prije nego vam treba povišica i pričekate što će se dogoditi.

Vježbanje po dobi: Kako trenirati ako vam je 20, 30, 40 ili 50 godina? Razlike su ogromne

5. Dajete ultimatum

Ako prijetite otkazom jer niste dobili povišicu, radi se o kockanju jer neke će kompanije možda pregovarati s vama kako bi vam ponudili neko rješenje, dok će druge u tom trenutku zahvaliti na suradnji i za vama zatvoriti vrata. Iako će šefu stvoriti problem traženje novog zaposlenika, moguće i da će pomisliti kako nema smisla zadržavati osobu koja na poslu nije zadovoljna. Isto tako, njemu ruke mogu biti vezane budžetom i samo ćete ga dovesti u nezgodnu situaciju. Umjesto toga budite otvoreni za pregovore, jer iako vaš šef možda nema otvorene ruke kad su u pitanju financije, ako ma se pruži malo vremena, možda nešto i može napraviti za vas. Na vama je da pitate ali i da budete spremni na kompromis.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo