Psiha

Psiha

Seks u vrijeme koronavirusa: Stručnjaci žele da znate ove važne informacije

Shutterstock

Puno toga ovisi o vašem ljubavnom statusu…

Kako je svima savjetovano socijalno distanciranje, što je sa seksom? Je li uopće sigurno voditi ljubav dok hara COVID-19?

Da ponovimo, ovaj se virus širi prije svega direktnim kontaktom, pa je potrebna udaljenost između dvije osobe najmanje 2 metra. Isto tako se može virus „pokupiti“ sa zaraženih površina. Da, seks može pogodovati širenju zaraze, i to nam je jasno jer se nikako ne može dogoditi na 2 metra razmaka.

Koronavirus je respiratorni virus, može se prenijeti slinom i bliskim kontaktom, ali se direktno ne prenosi putem genitalija, pojasnio je dr. Mark Surrey, profesor ginekologije na sveučilištu UCLA.

Sad kad smo to pojasnili, napomenimo da siguran seks ovisi o tome jeste li trenutno u ljubavnoj vezi i zašto ste se odlučili na fizički kontakt.

Spavate goli? Sigurno niste znali za ovih 5 dobrobiti koje donosi život bez pidžame

Ako ste slobodni i tražite partnera

Trenutno nije pametno odlaziti na spojeve, osim ako se to odnosi na društvene mreže. The New York City Health Department je nedavno objavio smjernice o sigurnom seksu za vrijeme pandemije, u kojima stoji preporuka da ne bismo trebali voditi ljubav s osobama koje ne žive u prostoru u kojem živite vi.

Ideja da imate povremenog partnera trenutno nije dobrodošla. Prije svega, to se nikako ne podudara s trenutnom situacijom socijalnog distanciranja, a vi nikako ne možete znati s kim se vaš potencijalni partner druži i je li pazi na izbjegavanje kontakta.

Što ako ste u vezi ali vi i partner ne živite zajedno?

Vrlo jednostavno, ako ne dijelite kućanstvo, onda morate poštivati socijalnu distancu. Seks putem telefona možda i nije tako loša ideja? Ako su vam simpatični seksi video uradci, onda pripazite da ih dijelite samo s pouzdanim partnerom.

Pokušavate ostati u drugom stanju?

Mnogim je ženama pomisao da ideju o proširenju obitelji stave na čekanje.
“Još postoje brojna pitanja o tome bi li žene trebale ili ne trenutno ostati u drugom stanju“, smatra dr. Surrey. Postoje neki dokazi koji upozoravaju da se virus može prenijeti s majke na bebu. Isto tako, ne postoje dokazi da se može prenijeti putem sperme ili jajašca.  Ipak, svi govore o tome kako se krajem godine očekuje puno novih beba…

Imali ste više od 10 seksualnih partnera? Onda imate i veći rizik od raka, pogotovo žene!

Imajte na umu činjenicu da se informacije oko širenja virusa stalno nadopunjuju ili mijenjaju. Pratite ih i čuvajte svoje zdravlje, ali i zdravlje drugih.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo