Zbog seksa izgubila pamćenje - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Zbog seksa izgubila pamćenje

Može li seks biti toliko dobar da od njega izgubite pamćenje?! Može, ako je vjerovati američkim istraživačima koji su ustanovili nekoliko slučajeva ove zaprepašćujuće pojave.

Sigurno ste sto puta čuli kako seks sa sobom povlači neke opasnosti, koje uključuju spolno prenosive bolesti, moguće neželjenu trudnoću ili pak tjelesne ozljede ako se provodi na nenuobičajenom mjestu ili neudobnom položaju (Pretvorite cijeli stan u zonu seksa), no jeste li znali da vas seks može stajati pamćenja?

Tako američki stručnjaci navode primjer jedne 54-godišnje Amerikanke koja se javila u bolnicu jer se nije sjećala određenih dijelova prethodna dva dana. Zadnje čega se sjetila bio je spolni odnos koji je imala sa suprugom. Prema liječnicima koji su preuzeli njen slučaj, riječ je bila o tranzitornoj globalnoj amneziji – benignom neurološkom poremećaju kod kojeg dolazi do naglog privremenog gubitka pamćenja za vrijeme kojeg osoba nije u mogućnosti zapamtiti nove podatke.

Uzrok nastanka nije u potpunosti jasan. Prema jednoj tezi nastaje zbog promjena u dijelovima temporalnih režnjeva velikog mozga ili u talamusu. Prema drugima, u pozadini su problemi u vratu. Naime, prema studiji Instituta za neurološka istraživanja iz Buenos Airesa od 142 osobe koje su doživjele tranzitornu globalnu amneziju čak je 80 posto imalo oštećen zalistak vratne vene.

Osobe izgube pamćenje na nekoliko sati, a ono se postupno vrati. Prema službenim podacima američkih stručnjaka, u ovoj se situaciji nađe tri do pet osoba na 100.000 ljudi godišnje.

“Ne znamo puno toga o uzroku tranzitorne globalne amnezije. Ona uzrokuje mnogo uzbune, no nije riječ o moždanom udaru ili nekom događaju koji ošteti mozak. Gotovo je uvijek benigna”, objasnio je Sebastian Ameriso, neurolog Instituta za neurološka istraživanja iz Buenos Airesa koji je samo komentirao slučaj 54-godišnje Amerikanke.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo