Psiha

Psiha

Bonton – 8 osnovnih manira koje vaše djete mora naučiti

Možda djecu ne morate naučiti kako se čiste škampi ili da se laktovi ne drže na stolu za vrijeme jela, ali postoje manire koje bi već u ranoj mladosti morali savladati.

Jedete li doma ili ste odlučili s obitelji posjetiti obližnji restoran, važno je da vaše dijete poznaje neka pravila kako bi vam boravak za stolom bio ugodniji, a stručnjaci smatraju da je to i znak poštovanja prema roditeljima.

Donosimo 8 jednostavnih primjera manira koje bi vaša djeca trebala poznavati.

1. Žvače se zatvorenim ustima

Ovo se nalazi na vrhu liste jer nema ništa gore od pokazivanja sažvakane hrane prije nego se proguta.

2. Ruke se brišu u salvetu

Djeca su često skeptična oko upotrebe krpa i salveta, teško ih se može uvjeriti da postoji razlika između stolnjaka, njihove odjeće i salvete. Što se njih tiče, krajnji je cilj riješiti se hrane s prstića – a ako je mačka bila najbliža u tom trenutku, njihova misija je završena… Možda će vam biti potrebno malo vremena, ali će trud uroditi plodom, a osim usvojene manire i vi ćete imati manje posla.

3. Samo je jedan stol…

Djetetu nije ništa interesantnije nego gledati što drugi rade, ali nitko ne planira da u njega gleda četverogodišnje dijete dok jede juhu, a kamo li da se vrzma oko njihovog stola. Okrenite dijete, posjednite ga na njegovu stolicu i zabavite ga.

4. O hrani se ne govori loše

Većina djece voli jesti samo određenu hranu. Pa ako je i vaše dijete razočarano što u kineskom restoranu ne poslužuju njegovu omiljenu tjesteninu sa sirom, na vama je da ih naučite da svoje mišljenje zadrže za sebe ili ih podjele tiho. Ovo je također odličan trenutak za razgovor o tome kako mama kuha i kako kuha teta u restoranu.

5. Beštek se mora koristiti

Špageti se ne jedu prstima, ali se janjetina isto tako može jesti  prstima. Pravila oko toga što se smije a što ne jesti s prstima ponekad zbunjuju, pa je razumljivo da se i djeca teško snađu. Zašto vole više jesti rižu prstima nego vilicom, ostaje misterija, ali ako im uporno ponavljate pravila oni će ih s vremenom zapamtiti.

6. Sjedi se na stolici

Neka djeca se pretvore u ninja ratnike tijekom večere; popnu se na stol, uzmu griz i nestanu…. Nije logično očekivati od malog djeteta da sjedi na miru par sati, no dovesti do toga da se kreću pola metra od stolice je već veliki uspjeh. Ako bude uporni, sjediti na stolici će i za njih postati stvar navike, prenosi healthline.com

7. Koristi unutarnji glas

Generalno, djeca smatraju da je najbolji oblik komunikacije deranje, pa će tako istim tonom prepričati crtić i tražiti da mu se vrati omiljena igračka. Učiti ih da tiho govore za stolom će vam dobro doći i u budućnosti kada ćete morati s njima ulaziti u nešto ozbiljnije rasprave.

Odgoj djeteta: Usvajanje novih pravila

Odgojni izazovi – emocije, temperament, postavljanje granica

Foto: Shutterstock

Ana A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo