Psiha

Psiha

Čak do 40 posto djece iskusi bolove tijekom rasta, a ovo su mogući razlozi

Shutterstock

Oko 25 do 40 posto djece iskusi bolove tijekom rasta, a ti bolovi mogu utjecati na svakodnevne aktivnosti djeteta kao i na san.

Bolovi tijekom rasta djeteta pripisuju se samom procesu rasta, no takva se bol može pojaviti i zbog drugih razloga, navodi goodhealth.co.nz

Manjak vode

Mišićni umor i grčenje javljaju se zbog manjka vode u tijelu, a aktivno će dijete te bolove osjetiti jače. Stoga je manjak vode jedan od mogućih uzroka bolova prilikom rasta, a nastaje zbog nedostatka vode koja prenosi nutrijente u one dijelove tijela kojima je potrebna. Dakako, i višak vode u tijelu može djelovati isto jer će isprati sve one nutrijente koji su tijelu potrebni. 

Roditelji, pažljivo birajte što vaša djeca piju! Evo i trika kako da im voda postane omiljeno piće

Stoga se preporuča uključivanje soli u prehranu djeteta kako bi svi nutrijenti dospjeli upravo tamo gdje trebaju, a voda uvijek slijedi sol, navode. 

Magnezij

Magnezij se koristi kako bi ublažio grčenje mišića, no upravo se on povezuje s pogoršanjem bolova tijekom rasta djeteta jer magnezij dolazi u sukob s kalcijem čija je osnovna funkcija stezanje mišića. 

Uostalom, kako bi tijelo dobilo dovoljno magnezija, potrebna mu je i prisutnost drugih vitamina i minerala koje je najlakše unijeti putem prehrane.

Osim uravnoteženom prehranom, magnezij je moguće unijeti direktno putem određenih namirnica kakvo je zeleno lisnato povrće, voće, cjelovite žitarice, mahunarke, orasi, jaja i riba.

Ako imate visoki tlak i poremećaj spavanja, pazite na unos magnezija! Evo kako ga pravilno uzimati

Pomozite svom djetetu

Vitamin D

Ovaj vitamin poznat je po svom svojstvu poticanja zdravlja kostiju, a stručnjaci su utvrdili kako uzimanje suplemenata vitamina D dovodi do smanjenja bolova povezanih s rastom. 

Ipak, za dijete je najbolja direktna izloženost suncu, ali uz zaštitu od štetnih zraka. Tako se preporuča boravak djeteta na ranim ili kasnim sunčevim zrakama kada one nisu toliko snažne kao tijekom ostatka dana.  

Savjeti pedijatrice: Hladan zrak ne šteti zdravlju djeteta, a antibiotike može uzimati i više puta godišnje

Kupkom i mirnim snom

Budući da se bol najčešće javlja tijekom večeri, bolove možete smanjiti ako u noćnu kupku dodate magnezijevu sol, a za smanjenje nervoze prilikom sna, dijete možete opustiti uz pomoć mirisa lavande koju možete nanijeti na jastuk ili uključiti u raspršivač zraka.  

Na taj način će opustiti svoj živčani sustav i lakše spavati. 

U koliko sati djeca trebaju ići spavati? Savjeti pedijatrice mogli bi vas iznenaditi

M.V.
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo