I trogodišnjaci pate od depresije!

tuzno dijete, djevojcica, tuga

Godinama su stručnjaci vjerovali kako su mala djeca razvojno nezrela kako bi uopće mogla iskusiti osjećaje koje povezujemo s depresijom.

U 1980-ima su shvatili kako čak i šestogodišnja djeca mogu bolovati od kliničke depresije, a ne samo privremene potištenosti, tvrdi dr. Joan Luby, profesorica psihijatrije Medicinskog fakulteta St. Louis Sveučilišta u Washingtonu.

Međutim, u posljednjih su deset godina došli do novih saznanja: depresija se može javiti i kod trogodišnjaka!

Možemo se čuditi i pitati zbog čega su to trogodišnja djeca depresivna, no, dr. Luby ističe kako im se ne mora nužno dogoditi nešto ružno ili stresno: "Riječ je o moždanom poremećaju koji se može javiti čak i u trećoj godini, prema našim saznanjima, i ne mora nužno biti povezan s lošim životnim iskustvima".

Baš kao i kod odraslih, depresija mališana je genetski utemeljena i kao okidači mogu djelovati stresni događaji, iako ona sama ne mora biti povezana s takvim događajima.

"Depresija kod predškolske djece nije česta, ali je svakako moguća. Procjenjuje se kako je jedan do dva posto ovakve djece depresivno, što je otprilike jednako za školarce do 13. godine. Nakon toga je zamijećen porast u broju slučajeva depresije", objasnila je dr. Luby.

Koji su simptomi depresije kod male djece?

Simptomi depresije kod mališana razlikuju se od onih kod odraslih, a stručnjaci još uvijek vode raspravu o najboljem ili najprikladnijem liječenju. "Depresivna djeca ne djeluju razorno u svojoj okolini, a krivnja je veliki marker. Ako nešto pođe po krivu, oni će izgledati tužno, mislit će da su oni krivi. Drugi znak je što ne mogu uživati u tipičnim igrama predškolske djece, a opći nedostatak radosti u životu također zaslužuje istraživanje", opisala je dr. Luby, dodajući kako predškolarci također mogu doživjeti promjene u snu, apetitu i razini aktivnosti u odnosu na svoje prijatelje.

Ako se simptomi nastave dva ili više tjedana, tada je vrijeme da se obratite stručnjaku za pomoć. Pri tom upozorava protiv korištenja antidepresiva:

"Apsolutne se ne smiju davati djeci jer nisu testirani na njima. Psihoterapija se preporučuje ili kada govorimo o djeci, terapija igrom".

Ova profesorica psihologije testira metodu liječenja djece u kojoj ona poboljšavaju svoje društveno ponašanje i smanjuju ono negativno uz roditelje. Ističe kako su upravo roditelji ti koje se mora educirati kako bi mogli pojačati emocionalni razvoj djeteta, a počiva na pretpostavci kako bi rane promjene u vještinama emocionalnog razvoja mogle pomoći mališanima s depresijom.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!