Psiha

Psiha

Igra je najvažniji dječji posao

Dijete raste i razvija se preko igre. Sve vrste igara, od onih maštovitih do motoričkih, imaju ključnu ulogu u dječjem razvoju.

Ljudi su najrazigranija bića na planetu. Dijete od rođenja istražuje svijet oko sebe kroz igru. Ona je temelj našeg učenja dok smo djeca. U odrasloj dobi se također nastavljamo igrati, jedino što našim igrama dajemo drugačije nazive, poput glazbe, književnosti, sporta, znanstvenih istraživanja. Psihijatar Stuart Brown smatra da sva naša velika dostignuća imaju svoje korijene u dječjoj igri.

Što je to igra?

Igru možemo slikovito opisati kao naočale kroz koje djeca doživljavaju svijet oko sebe. Igra je spontana dječja aktivnost putem koje dijete istražuje sebe i svoju okolinu, izražava svoje misli, osjećaje i poteškoće. Dijete raste i razvija se preko igre. Sve vrste igara, od onih maštovitih do motoričkih, imaju ključnu ulogu u dječjem razvoju. Uz podršku odraslih, primjeren prostor i materijal za igru djeca imaju najbolje šanse da postanu zdravi, sretni i uspješni članovi društva.

Zašto je igra važna?

Dječji mozak se razvija i oblikuje kako dijete raste. Bebin mozak se sastoji od stotina milijardi moždanih stanica koje se međusobno povezuju i dolaze u interakciju. Što više veza moždane stanice međusobno ostvare, to je bolje za vaše dijete, jer ono postaje pametnije, maštovitije, kreativnije. Formiranje veza među stanicama potiče okolina u kojoj se dijete nalazi. Stoga, igra je jedan od važnijih faktora koji potpomaže rastu i razvoju mozga.

Igra je sredstvo svjesnog djetetovog razvoja koje djeluje na njegov emocionalni, spoznajni, govorno-jezični, socijalni i tjelesni razvoj.

Emocionalne vještine stječu se osjećanjem zadovoljstva koju igra pruža. Igra smanjuje strah, tjeskobu, stres, razdražljivost. Ona stvara radost i intimnost, poboljšava emocionalnu fleksibilnost i otvorenost.

Putem igre djeca stječu spoznajne vještine. Uče misliti, povezivati, zaključivati, pamtiti i rješavati probleme. Brojna istraživanja ukazuju na važnost igre za dugoročan spoznajni razvoj. Kreativna i maštovita igra potiče razvoj mozga i učenje.

Djeca razvijaju svoje govorno-jezične vještine igrajući se s drugom djecom i odraslima. Ona oponašaju razgovore drugih, slušaju priče, pretvaraju se, pjevaju, recitiraju, stvaraju priče i na taj način jačaju svoje govorne sposobnosti. Igrajući se u grupama, djeca uče poštivati pravila igre, čekati na red, komunicirati, dijeliti, sklapati prijateljstva. Uče socijalne vještine ključne za daljnji život.

Igra potiče i razvoj motoričkih vještina. Trčanjem, skakanjem, puzanjem, provlačenjem, manipulacijom predmetima djeca jačaju svoju grubu i finu motoriku i poboljšavaju koordinaciju.

Igra predstavlja način kroz koji djeca uče o sebi, drugima i svijetu koji ih okružuje, stječu kompetenciju i stvaraju socijalne odnose. Igra potiče rast i razvoj mozga. Istraživanja pokazuju da nedostatak igre može ostaviti ozbiljne posljedice na emocionalni, socijalni i spoznajni razvoj djeteta. Igra je pravo svakog djeteta i ona mora biti dječja svakodnevnica!

Krenite odmah, pođite se igrati i zabavljati s vašim djetetom!

 

Autorica teksta: Alma Džanović, mag. rehab. educ., floortime terapeut

Opširnije o autoricama Kabineta Korneo, njihovim uslugama i razvojnim programima možete
pročitati na Korneo.hr  ili im možete postaviti pitanje u
našoj rubrici Halo
doktore
.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo