Kako pripremiti dijete na polazak u prvi razred? - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Kako pripremiti dijete na polazak u prvi razred?

Foto: Shutterstock

Upisi u školu upravo su u tijeku. Polazak u školu bit će velika promjena kako u životu djeteta, tako i u životu njegovih roditelja. Prve prave obaveze i pravila koje nosi škola označavaju kraj „bezbrižnog“ razdoblja djetinjstva.

I dok se jedni vesele polasku u školu jer preuzimajući obaveze postaju „veliki“, ima i onih koji je se plaše ili bi se radije još igrali. Ukoliko ste vi ponosan roditelj prvašića raznim aktivnostima možete pripremiti svog školarca na sve ono što ga očekuje u njegovoj novoj pustolovini.

Svladavanje čitanja

Posebno je važno da su kod djeteta razvijene sve „predčitalačke vještine“ koje ne podrazumijevaju poznavanje slova već dobro razvijene govorne vještine (dobar izgovor svih glasova), bogat riječnik za dob, gramatično izražavanje, razumijevanje strukture rečenice koja se sastoji od riječi, a riječi od glasova, glasovnu osjetljivost, uočavanje rime. Sve potrebno za uspješno svladavanje čitanja počeli ste razvijati kod svog djeteta još davno kada ste prvi puta uzeli slikovnicu u ruke, pročitali mu priču, naučili ga pjesmicu. Djeca se od najranije dobi pripremaju za školu. Razvijaju intelektualne funkcije kroz igru „uz put“ jer uče iz svega što čine i što vi radite s njima. Da bi dodatno pripremili svoje dijete za lakše usvajanje čitanja, čitajte mu priče koje će ono prepričati.

Dok čitate pratite tekst prstom kako bi dijete razumjelo da čitate s lijeva na desno i da slova prate riječi koje izgovarate. Igrajte igre u kojima ćete osvijestiti glasovnu sintezu i analizu: nabrajajte što više riječi koje počinju na zadani glas, pa koje završavaju na zadani glas, neka dijete razlikuje kratke od dugih riječi, prepoznaje kraće riječi kada ih rastavite na glasove (t a t a, s t o l, k o nj, i sl), povezuje pojedini glas sa njegovim simbolom (slovom), te neka samo rastavlja kraće riječi na slogove i glasove.

Svladavanje pisanja

Preduvjet je dobro razvijena fina motorika ruke. Priprema za pisanje također je započela davno: loptanjem, penjanjem, ljuljanjem, igrama u pijesku, slaganjem kockica . . . Sve su te aktivnosti pripremile motoriku ruku za „najfiniji“ rad. Kod  djece se najčešće prirodno javi interes za olovku, crtanje, bojanje. Omogućite mu „radni kutak“ gdje će moći crtati, bojati, rezati i lijepiti. Tada obratite pažnju na pravilan hvat olovke, na neaktivnu ruku koja treba pridržava papir, potičite ga na precrtavanje zadanih oblika, spajanje točkica, bojanje unutar zadanih okvira. To su vrlo važne aktivnosti koje će razviti finu motoriku šake za kasnije oblikovanje slova.

Svladavanje matematike

Najsveobuhvatnije su pripreme za svladavanje matematike jer je matematika „svuda oko nas“ a da toga nismo niti svijesni. Da bi dijete razumjelo matematiku mora imati dobro usvojene prostorne odnose (u, na, pokraj, ispod, iznad, ispred, između, gore, dolje. . . ), uočavati odnose među predmetima (veći, manji, jednak, teži, lakši, viši, niži. . .) , razlikovati predmete prema svojstvima (razlikovanje boja, tvrd-mekan, topao – hladan, suh – mokar. . . ), uspoređivati predmeta i grupirati ih prema zadanom kriteriju (prema boji, obliku, veličini . . ), prepoznavati količine(puno, malo), i na kraju mehanički brojati (do 10), prebrojavati te povezivati  količine s brojem.

Da bi razvili vještine potrebne za razumijevanje i svladavanje matematike koristite razne prilike svakodnevnog života: sortirajte igračke kad pospremate sobu, prebrojavajte ih, sortirajte rublje (iste čarape), grupirajte pribor za jelo, uspoređujte velike i male cipele, pokućstvo po visini i širini. Iskoristite šetnju za razgovor o tome što je blizu, a što daleko, što je veliko a što malo, što je visoko a što nisko. Uključite svog predškolca u razne kućanske aktivnosti. Osim što će mu to omogućiti da usvoji razne spoznaje, dijete će na taj način razviti i samopouzdanje.

Temu nastavljamo za dva tjedna s još praktičnih savjeta kako pripremiti dijete na polazak u školu.

Autorice teksta: Nataša Čičin – Šain, mag.rehab.educ.

                         Stela Horvat, mag.rehab.educ.

Foto: shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo