Kako u vrtić bez suza? Ovih 5 savjeta pomoći će djetetu, ali i roditeljima - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Kako u vrtić bez suza? Ovih 5 savjeta pomoći će djetetu, ali i roditeljima

Djeca su od samog rođenja ovisna o roditeljima. Mama je ta koja bebi osigurava sve što joj potrebno za preživljavanje i nesmetan razvoj.

Tate pak potiču psihofizički razvoj, razvoj empatije, pomažu djetetu da se lakše nosi s emocijama, te mu pružaju osjećaj sigurnosti. Međutim, u vrijeme kada počinje prvo odvajanje od roditelja – polazak u vrtić, dolazi i do jačanja straha od odvajanja i straha od stranaca.

Kako razgovarati s djecom oko potresa? Evo što je dobro reći, a što nije

Tako se strah od odvajanja počinje manifestirani već sa 6 mjeseci starosti, a vrhunac mu je između 10. i 18. mjeseca djetetovog života. Dijete tada počinje biti svjesno da su ono i mama dvije zasebne osobe. Prema dječjoj logici, to znači da ga mama ili tata mogu bilo kada ostaviti, a to može ugroziti njegov život. Baš zato djeca počnu panično plakati kada izgube roditelje iz video kruga i iskazuju sveopće veselje kada se opet pojave. 

Između 12. i 24. mjeseca djetetovog života, počinje se manifestirati i strah od stranaca. Počinju malo po malo shvaćati kako funkcionira svijet oko njih i da u njemu postoje opasnosti. Evo primjera kako malo dijete razmišlja:”Ti si meni nepoznata osoba, mogao bi me ozlijediti”. Zapravo ovi strahovi su način na koji se priroda pobrinula da dodatno osigura djetetovo preživljavanje i zaštiti ga od mogućih opasnosti izvan njegove obitelji. 

Kako pripremiti dijete na odlazak u vrtić?

Danas, na sreću, u vrtićima postoji razdoblje prilagodbe koje djetetu omogućava da postupno upozna novi prostor, brojnu nepoznatu djecu i tete koje su mu potpuni stranci, od kojih ne zna što može očekivati, ali kojima će morati vjerovati i o njima ovisiti. Međutim, to nije dostatno. U vrijeme kada je strah od odvajanja i strah od stranaca na vrhuncu, roditelji trebaju djeci dodatno pomoći da se prilagode novim okolnostima

Kako olakšati prilagodbu?

  1. Prošetati pokraj vrtića kako bi dijete vidjelo kako se drugi veselo igraju, pokazati slike unutrašnjosti i aktivnosti.
  2. Djeci je dobro dati do znanja da će biti puno djece i da će morati dijeliti igračke, te da će ih umjesto roditelja čuvati nove tete.
  3. Također mu treba dati do znanja što se od njega očekuje – maknut ćemo dudu, sam ćeš ići na WC, dijelit ćeš igračke, sam ćeš jesti i sl. Zato bi bilo dobro da dijete ima kod kuće priliku razvijati svoje vještine poput samostalnog jedenja ili oblačenja.
  4. Također, bilo bi dobro veselo pričati o vrtiću i svemu novom i uzbudljivom što dijete tamo čeka. To će kod djeteta potaknuti dodatni interes i želju za istraživanjem novog. 
  5. Svakako bi bilo dobro djetetu objasniti rutinu dolaska i odlaska iz vrtića, te što ga tamo očekuje (doručak, igranje na otvorenom, ručak, spavanje i sl.).

Ne smijemo zaboraviti da djeca jako vole rutinu. Ona im daje osjećaj sigurnosti i kontrole. A kada se poremeti, kod njih to izaziva strah i nesigurnost koju često izražavaju agresijom ili ispadima bijesa.

Važnost kretanja za djecu: Više fizičke aktivnost, manje ispada bijesa

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo