Psiha

Psiha

Odvikavanje od pelena – kada je pravo vrijeme i kako krenuti?

Shutterstock

Stiglo je ljeto, i za mnoge roditelje još jedan od brojnih izazova s kojima se moraju suočiti – odvikavanje od pelena.

Mnoge vjerojatno već muka hvata od samog procesa i same pomisli na brojne nezgoda i čišćenja nakon njih. Međutim, sve će biti lakše ako na odvikavanje od pelena gledate na jedan drugi način. Kao zabavu u kojoj sudjeluje cijela obitelj s naglaskom na jedan cilj – da odvikavanje od pelena bude vesela i intresantna aktivnost. A obavljanje nužde u tutu je nešto što će doći usput.

Ostati u braku zbog djece ili se ipak razvesti? Evo što savjetuje psihologinja

Kada krenuti s odvikavnjem od pelena?

Ako imate dijete koje je usavršilo čvrsto sjedenje (oko 6. ili 7. mjesec starosti), onda ste u prednosti u odnosu na roditelje starije djece. Već ste sigurno primjetili da gdje bebu stavite, više manje tu i ostane. Nije ni nešto previše zainteresirana za proučavanje okoline, već su joj puno zanimljiviji prstići na nogama koje pokušava strpati u usta.

To se može mnogima učiniti čudnim, ali tako se to donedavno radilo. Čak su to i vaše bake ili mame prakticirale. Dolaskom, vrlo praktičnih jednokratnih pelena, koje uspješno satima upijaju mokraću, djeca sve kasnije kreću korisiti tutu i to na štetu po njihovo zdravlje. Ali to je tema za jedan drugi tekst.

Ako ste pak preskočili tu prvu mogućnost za odvikavanje, tada vam ne preostaje ništa drugo nego čekati da dijete samo počne signalizirati da je spremno (pokušava skinuti pelenu, oponaša roditelje ili pak govori nešto poput pipi, kaka). To je obično između 18. i 24. mjeseca starosti. Međutim, to je i vrijeme kada usavršavaju hodanje i kada su jako zainteresirani za istraživanje okoline, pa ih pridobiti da mirno sjede par minuta na tuti, ravno nemogućoj misiji.

Rascjep usne i nepca – ako se pravilno ne liječi, može utjecati i na govor te sluh

Kako krenuti s odvikavanjem?

Kao prvo dijete treba biti spremno, a kao drugo roditelji se moraju dogovorit sami sa sobom da to žele i psihički se pripremiti za ovu avanturu. A onda treba skinuti pelene, maknuti tepihe, navući gaćice i stavljati dijete na tutu kod svakog buđenja, kod svakog pijenja ili jedenja, prije svakog spavanja ili izlaska.

Što je sve potrebno za odvikavanje od pelena:

  • Puuuuno strpljenja
  • Snažni živci
  • Puno zabave i igre
  • Sredstvo za čišćenje poda
  • Tuta
  • Oko 30 gaćica
  • Rezervna odjeća za djecu i roditelje (posebno važno za izlazake), jer nikad ne znate kada će nezgoda završiti u vašem krilu.
  • Po mogućnosti pohađanje edukacije o navedenom kako bi se izbjegle pogreške i sve olakšalo.

Trik za smirivanje djeteta kojim se uvijek služe princ William i Kate

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo