Psiha

Psiha

Osigurajmo svakom djetetu u Hrvatskoj da odraste smiješeći se

UNICEF je obilježio 75 godina neumornoga rada posvećenog najranjivijoj djeci u Hrvatskoj i svijetu.

Tijekom ovog dugog razdoblja, organizacija je kroz svoje globalno djelovanje promijenila stvarnost za milijune djece. UNICEF-ovi programi i aktivnosti važan su dio povijesti Hrvatske. Osnovan je kako bi pomogao djeci čiji su životi i budućnost bili ugroženi nakon Drugog svjetskog rata, a jedna od prvih pošiljki UNICEF-ove humanitarne pomoći stigla je upravo u Hrvatsku.

“U povodu 75. obljetnice UNICEF-a otvorili smo izložbu „75 godina UNICEF-a u Hrvatskoj“ u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu gdje smo održali i dodjelu priznanja „Prijatelji UNICEF-a“. Iskoristili smo tu priliku da zahvalimo onima koji nas podržavaju dugi niz godina, i koji na različite načine doprinose uspjehu UNICEF-ovih programa u Hrvatskoj i zalažu se za prava djece. Naša 75. obljetnica bila je prilika da se osvrnemo na sve što smo do sad učinili za djevojčice i dječake u Hrvatskoj, da zahvalimo svima na neizmjernoj podršci i sve podsjetimo da samo zajedničkim radom možemo osigurati da svaka djevojčica i dječak u Hrvatskoj odrastu smiješeći se i znajući da je pred njima svijetla budućnost”,  ističe sugovornica Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku te dodaje kako je ova je obljetnica također poslužila kao trenutak promišljanja za sve one  koji se zalažu za prava djece o rastućem broju nezadovoljenih potreba djece diljem svijeta te hitnoj potrebi za izgradnjom svijeta prikladnog za djecu jer je to ono što im dugujemo.

Organizacija poput UNICEF-a donose velike promjene u život djece. Koje su glavne vizije ove organizacije? 

Tijekom godina UNICEF je, od humanitarne organizacije koja je djeci u Europi pomagala u kriznim i hitnim situacijama, postao humanitarna razvojna organizacija koja globalno zagovara i radi na ostvarivanju prava djece. Danas UNICEF djeluje u 192 zemlje i teritorija kako bi osigurao da svako dijete napreduje, uči i da bude slobodno od nasilja, iskorištavanja i zlostavljanja. Zahvaljujući našim donatorima diljem svijeta, možemo osigurati pomoć u bilo kojem kutku svijeta unutar 48 sati. Kada je osnovan 1946. godine, nitko nije vjerovao da će 75 godina kasnije svijet i dalje trebati UNICEF. No sada, u 21. stoljeću, milijuni djece trebaju našu pomoć i to više no ikad. Po mom mišljenju i na temelju mog iskustva, da UNICEF ne postoji, trebalo bi ga iznova osnovati. Znamo da se važne promjene ne događaju preko noći, ali znamo i da su potrebni ustrajnost i neumorni rad za najmlađe kako bi dali rezultate. Kao UNICEF, svjedočili smo kako naši napori donose stvarne promjene i to je ogromna motivacija za sve nas  u UNICEF-u da nastavimo raditi taj posao. Naša je vizija osigurati da svako dijete, bez obzira gdje živi, ​​može ostvariti sva svoja prava, uključujući pravo na zdravlje, obrazovanje i zaštitu.

Što biste istaknuli kao najvažniju stvar koja se u Hrvatskoj postigla kroz ovu organizaciju?

Povijest UNICEF-a u Hrvatskoj zaista je posebna. UNICEF je opremio prve mljekare u Zagrebu, Rijeci i Splitu, a kasnije i tvornice za proizvodnju mlijeka u prahu u Osijeku i Županji. Mlijeko se dijelilo besplatno i brojnoj djeci to je bio jedini obrok.

UNICEF je tada posebno brinuo o djeci koja su u ratu ostala bez roditelja, udomljenoj djeci i djeci iz socijalno ugroženih obitelji. Za vrijeme Domovinskog rata UNICEF je bio prva međunarodna organizacija u Hrvatskoj koja je osigurala lijekove te pružala psihosocijalnu podršku i pomoć prognanicima i izbjeglicama. UNICEF i Vlada Republike Hrvatske 1993. godine potpisali su Sporazum o suradnji, a naš se rad razvijao zajedno s potrebama države te fokusirao na najranjiviju djecu (djecu s teškoćama u razvoju, djecu bez obitelji, djecu koja žive u zahtjevnim okolnostima, djecu koja se nalaze u kriznim situacijama). Neke od najupečatljivijih UNICEF-ovih kampanja su „Stop nasilju među djecom”, „Svako dijete treba obitelj” i „Prve tri su najvažnije” te nedavna UNICEF-ova kampanja za djecu s teškoćama u razvoju pod nazivom „Sve budućnosti trebaju mogućnosti“. Posljednjih pet godina organiziramo utrku Mliječna staza kako bismo skrenuli pažnju na neke od potrebnih usluga za djecu u Hrvatskoj i pružili priliku ljudima da doprinesu uspostavljanju i unaprjeđenju potrebnih usluga. UNICEF je podržao i osnivanje Banke humanog mlijeka koja je zdravstvenu skrb o prijevremeno rođenoj djeci podigla na najvišu razinu. U izvanrednim situacijama, poput poplava, izbjegličke krize, a sada pandemije i potresa, UNICEF je na terenu gdje je najpotrebnija podrška djeci s teškoćama u razvoju, djeci koja bi mogla biti u opasnosti od napuštanja škole i čije je mentalno zdravlje narušeno za vrijeme trajanje pandemije COVID-19. UNICEF trenutno, u suradnji s Europskom unijom, u Međimurskoj županiji provodi pilot-program „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj” koji financira Europska unija, s ciljem prekidanja kruga siromaštva za najranjiviju djecu, kao što su djeca s teškoćama u razvoju, djeca koja odrastaju u otežanim uvjetima i djeca pripadnici nacionalnih manjina. U posljednje dvije godine UNICEF je također proširio svoj rad s mladima pružajući prilike za sudjelovanje i svladavanje vještina 21. stoljeća kao što su digitalizacija, umrežavanje i partnerstvo.

Postavljate li djetetu granice i pravila? Prepoznajte koji je od 4 odgojna stila vaš

U što je potrebno ulagati dodatne napore, što je djeci danas najpotrebnije?

Kao stručnjaci i zagovornici prava djeteta, mi u UNICEF-u uvijek vidimo čašu napola punu. U Hrvatskoj nije pitanje kako doprijeti do većine djece, već kako doći do najranjivije i isključene djece kao što su djeca s teškoćama u razvoju, djeca iz manjinskih skupina, djeca s problemima u ponašanju, djeca koja žive u ustanovama i djece koja žive u ruralnim ili udaljenim područjima bez adekvatnih usluga. Ključno je pitanje jednakih mogućnosti za svu djecu. Naš je zadatak osigurati da sva djeca, bez obzira tko su, tko su im roditelji i gdje žive, mogu ostvariti svoj puni potencijal.

Koliko je pandemija utjecala na sve projekte, je li donijela i nove probleme?

Pandemija je donijela brojne izazove i zasigurno utjecala na život svake obitelji, u Hrvatskoj i svijetu. Djeca su prvi puta iskusila obrazovanje na daljinu, nerijetko bez odgovarajuće pripreme, potrebne opreme ili uvjeta u kućanstvu. Roditelji su im morali pružiti podršku u učenju i postati svojevrsni „pomoćni učitelji“, a učitelji su bili primorani prilagoditi cijele školske programe nastavi na daljinu. Neupitno je da je pandemija utjecala na obrazovanje djece, ali je i naštetila mentalnom zdravlju djece i mladih. UNICEF se zalaže za povratak djece diljem svijeta u škole, a Hrvatska je učinila sve što se moglo da se škole ostavi otvorenima tijekom većeg dijela pandemije, u čemu mnoge druge zemlje diljem svijeta nisu uspjele. Međutim, važno je istaknuti kako su djeca postala više izolirana, s manje kontakata s prijateljima i članovima obitelji te im je potrebno više podrške. Mentalno zdravlje, zaštita djece na internetu kao i sudjelovanje djece i mladih u smislenom učenju, postali su još važniji. Putem platforme ZABUM – Za budućnost mladih kroz programe za mlade aktivno potičemo razvoj vještina iz područja medijske pismenosti i poduzetničkih vještina, a uz to, mladima je dostupna platforma Pukotine koja im pruža psihološku i emotivnu podršku u procesu odrastanja. UNICEF je od same pojave pandemije bio izvor provjerenih informacija i smjernica za roditelje, stručnjake, odgojitelje i učitelje te je pokrenuo i kampanju „Zajedno protiv koronavirusa“ s ciljem pružanja podrške zdravstvenom i obrazovnom sustavu kako bismo zaštitili djecu i obitelji.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo