Postavljate li djetetu granice i pravila? Prepoznajte koji je od 4 odgojna stila vaš - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Postavljate li djetetu granice i pravila? Prepoznajte koji je od 4 odgojna stila vaš

Shutterstock

Korona naglasila važnost obitelji

U mjesecu svibnju svake se godine obilježava Međunarodni dan obitelji, a proglašen od strane Ujedinjenih naroda kako bi naglasili ogromnu ulogu i važnost koju obitelj ima u našem životu. U posljednjih godinu dana je i pandemija virusa COVID-19 utjecala na povećanje svijesti o važnosti obitelji, budući da smo prilično ograničeni u kretanju i druženju, a mnogi rade ili „pohađaju“ nastavu od kuće.

Obitelj utječe na naš emocionalni, socijalni, moralni i intelektualni razvoj i u velikoj mjeri određuje djetetov kasniji život i odnose.  U obitelji dijete stječe svoja prva znanja i iskustva, usvaja sustav vrijednosti, norme ponašanja. Ono u obitelji uči o komunikaciji gledajući kako se članovi obitelji međusobno odnose jedni prema drugima te tako uči graditi odnose sa širom društvenom zajednicom. Pritom su roditelji odnosno staratelji prvi i najvažniji djetetov model.

Djeca najlakše uče kada se ne spominje riječ učenje – 3 proljetne igre za predškolce

Ključan je osjećaj privrženosti

Dijete s roditeljima ostvaruje prvi odnos u svom životu, pa ga taj odnos itekako obilježava.  On je ključan za djetetovu dobrobit i kada ono odraste. Malo dijete stvara jake emocionalne veze s osobama koje za njega brinu, razvija privrženost i to je osnova za njegove kasnije odnose s bliskim ljudima.

Ako je riječ o sigurnoj privrženosti, ono će se osjećati sigurno i imat će povjerenja u ljude, čime se potiče njegova  psihološka dobrobit.

Međutim, ako potrebe djeteta nisu zadovoljene, kada roditelji ignoriraju njegove potrebe ili su nestabilni, stvara se nesigurna privrženost koja će ga pratiti kroz život i odnose s bliskim ljudima.

Da li je ljubav dovoljna?

Za dijete je važno da ima roditeljsku ljubav, ali to nije dovoljno za njegov razvoj. Današnji svijet je  izuzetno složen, tehnološki se brzo razvija i napreduje i današnji roditelji se moraju nositi sa svim tim promjenama i izazovima koje one donose. Od velike važnosti za funkcioniranje zdrave obitelji i za razvoj djeteta je dobra kvaliteta bračnog života.

Posljedice stilova odgoja na dijete

Isto tako, za dječji razvoj je važan roditeljski odgojni stil. Postoje četiri odgojna stila koji se međusobno razlikuju u tome da li roditelji iskazuju osjećaje i toplinu prema djetetu i postavljaju li granice i pravila.

Kod autoritarnog odgojnog stila su granice (pre)čvrste i krute a kršenje pravila se grubo kažnjava. Često je prisutno emocionalno i tjelesno kažnjavanje. Roditelji ne pokazuju ljubav i često smatraju da djetetovu volju treba „slomiti“. Iako i danas često nailazimo na ovaj odgojni stil, on je ipak bio dominantan u prošlosti kada se smatralo da dijete treba biti poslušno i da ne treba postavljati pitanja.

Djeca odrasla u ovakvim obiteljima su nesigurna, s niskim samopoštovanjem, često su i sama kruta i gruba prema vlastitoj djeci i partnerima, poslušna i pasivna.

Kod ravnodušnog odgojnog stila također nema pokazivanja ljubavi niti interesa za dijete i njegove potrebe, ali nema ni granica niti pravila. Roditelji su ravnodušni i  nezainteresirani za svoje dijete. Ovaj roditeljski stil je također vrlo poguban za djecu, pa iz takvih obitelji najčešće nailazimo na djecu s problemima u ponašanju, ona su također nesigurna, neposlušna, često i agresivna.

Popustljiv odgojni stil danas sve češće susrećemo. Roditelji iskazuju ljubav i (pretjeranu) brigu za djecu, ali također nema granica niti pravila. Kao da je dijete gospodar u obitelji. Ispunjavaju mu sve želje, a roditelji nerijetko ulaze u konflikte s djetetovim prijateljima, njihovim roditeljima, učiteljima, odgojiteljima kako bi „zaštitili“ svoje dijete.
Nevolja je što u ovakvim slučajevima djeca ne mogu naučiti kako se nositi sa životnim nedaćama i frustracijama koje su neminovne, prezaštićivana su, a zbog manjka granica i kontrole se osjećaju nesigurno i imaju manjak samopouzdanja, a često kao odrasle osobe nisu spremne za život.

Izljevi bijesa kod djece: Što bi trebali, a što nikako ne smijete raditi kada dođe do tantruma

Smatra se da je za djecu najbolji autoritativan odgojni stil za koji je karakteristično roditeljsko iskazivanje emocija i topline, kao i prihvaćanje i razumijevanje djeteta. Roditelji djeci postavljaju granice i pravila, a zna se i koje su posljedice ako se pravila ne poštuju. To su zahtjevni i topli roditelji, njihovo dijete tako razvija samopouzdanje i samopoštovanje, a pritom se osjeća sigurno i voljeno.

Važnost izražavanja emocija

Za razvoj djeteta je izuzetno važno da ono može izraziti svoje osjećaje. Tu spadaju i sve one neugodne emocije poput ljutnje, straha ili tuge. U suprotnom, dijete se osjeća blokirano i ne vjeruje u sebe i u ono što osjeća.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo