Psiha

Psiha

Razvod roditelja

                                                      „Kada jedan roditelj ponižava drugog roditelja pred djetetom,
                                                                          pola djeteta se osjeća poniženim.“

Razvod braka roditelja uzrokuje veliku tugu, strah, ljutnju, zbunjenost i još mnoga druga stanja kod djeteta. Tijekom brakorazvoda, roditelji su vrlo često zaokupljeni oko borbe za dijete. Pri tome, svjesno ili nesvjesno ističu partnerovo “prljavo rublje” kako bi se sami istaknuli kao “bolji” i kompetentniji roditelj te dobili skrbništvo nad njim. Međutim, roditelji često nisu svjesni da time najviše štete upravo samom djetetu.

kStopa brakorazvoda se, iz godine u godinu, povećava već u ranoj predškolskoj dobi djeteta zbog čega postoji velika potreba pronaći primjerene načine kako djetetu pojasniti novonastalu situaciju.

Odlazak jednog roditelja iz obiteljske kuće dijete najčešće doživljava kao gubitak tog roditelja. Dotadašnji način života i provođenje vremena s roditeljima naglo se mijenja na što dijete nije pripremljeno. Za razliku od odraslih, djeca nemaju emocionalnu i kognitivnu zrelost da shvate razloge što se to događa s njihovim roditeljima. Pri tome, ne mogu verbalizirati sve što misle i osjećaju (strah od napuštanja, zabrinutost za roditelje, tugu, potištenost, osamljenost, odbačenost), ali svoja stanja često pokazuju ponašanjem (nemirom, frustracijom, agresijom, destrukcijom, nesanicom, raznim tjelesnim tegobama).

Vrlo često se događa da djeca sebe okrivljavaju za razlaz roditelja. To je u skladu s njihovom razvojnom dobi u kojoj prevladava tzv. egocentričan način mišljenja. S druge strane, priroda se pobrinula da djetetu predškolske dobi nije ništa toliko važno kao slaganje roditelja jer intuitivno osjeća da će se roditelji brinuti za njega ako je roditelj dobro.

Važno je naglasiti i da dijete ne može predvidjeti daljnji tijek događanja, kao niti rješenje takve situacije. Stoga im je neophodna pomoć druge osobe kako bi moglo razumjeti da ono nije uzrokovalo razlaz roditelja i pružiti mu osjećaj sigurnosti da će se roditelji skrbiti za njega.

Kako biste vi i vaše dijete lakše prebrodili ovo razdoblje, može vam pomoći:

  • Vaša zaigranost i spremnost na unošenje humora u svakodnevnicu bez obzira na tešku situaciju
  • Vaša osjetljivost na djetetove emocije
  • Prepoznavanje djetetovih stanja (potištenost, zbunjenost, frustriranost, zabrinutost)
  • Uživljavanje u djetetovu situaciju i pružanje podrške djetetu
  • Koliko god ste ljuti na partnera, nemojte nikada pred djetetom govoriti ružno o njemu/njoj (sjetite se navedene izjave na početku članka – dijete voli i mamu i tatu bez obzira na odnos između roditelja; ono je dio oba roditelja; ako govorite loše o partneru pred djetetom, to je kao da djetetu govorite protiv njega samog)

kOsjećaj bespomoćnosti u takvim situacijama je čest te je djetetu nužno pružiti utjehu i pomoć osobito za vrijeme samog procesa brakorazvoda roditelja i tijekom prve dvije godine razdvojenosti kada dijete prolazi kroz najteže razdoblje.

Niste sami. U Centru Proventus postoje stručnjaci koji rade s djecom i njihovim roditeljima. Rad se bazira na korištenju igračaka pomoću kojih dijete izbacuje osjećaje koji ga muče, a roditeljima pomažemo savjetodavnim radom kako da olakšaju sebi i djetetu tijekom brakorazvoda. Obratite nam se s povjerenjem!

 

Tatjana
Tatjana Gjurković, dipl. psiholog
certificirani terapeut igrom
Centar
Proventus (www.centarproventus.hr)

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo