S djecom na plažu - 8 savjeta za bezbrižno uživanje - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

S djecom na plažu – 8 savjeta za bezbrižno uživanje

Shutterstock

Mislim da će se mnogi složiti kad kažem da je odlazak na plažu s malom djecom pravi poduhvat.

Prvo treba potrpati u torbe sve najbitnije. Pod tim mislim sve ono što će djecu zabaviti na par sati i u času utažiti glad i žeđ. Sve ostalo je manje bitno.

Nosi se sve što stane

Naravno da to nije neki problem ako nemate malo dijete koje se baš tada pokušava popeti na stol i domoći se čaše, koje vadi van ono što vi marljivo slažete jer je primjetilo svoje igračke ili koje vrišti jer ne može taj tren van.

Uspjeh Vatrenih odlično utječe i na djecu – zbog njih zaboravili na igrice, mobitele…

Nakon svega toga i supješnog izlaska, treba još sve to najnužnije nekako zagurati u prtljažnik koji ne može podržati ni pola stvari koje se planira staviti u njega. Nekim čudom nama roditeljima to uspijeva. Koliko sam se puta sama sebi načudila što sam sve uspjela ugurati u taj prtljažnik.

Natezanju nema kraja

Ali tu nije kraj pripremama za put na plažu koja je otprilike 10 minuta vožnje od apartmana. Još treba staviti vrištećeg mališana u auto sjedalicu.

To otprilike traje barem 20 minuta, pa si mislite da je bolje da ste uzeli par stvari i malo prošetali – već bi bili tamo. Ali sad ste tu gdje jeste i nema šanse da vadite stvari koje ste jedva jedvice stisnuli u prtljažnik.

Uz ponavljanje rečenice poput: “Marko kaže ne u sjedalicu, ne u sjedalicu. Marko kaže ne u sjedalicu.” i odvraćanje pažnje nekom igračkom ili hranom, cijela situacija se brzo smiri i konačno se kreće na plažu.

Čim ste malo otpuhnuli, već morate izaći iz auta i sve te silne stvari izvući van. A i dijete je tu koje treba vašu asistenciju. Tako natovareni stvarima i gurajući kolica nekako se već stigne do željenog mjesta na plaži.

Nakon brzinskog raspakiravanja koje je moguće jer je mališan zabavljen omiljenom kanticom u koju trpa pijesak, mama obično shvati da je zaboravila nešto od svojih stvari. Ali nakon svega, to se čini manje bitnim. Glavno da se stiglo na plažu i da je mališan zabavljen.

A da bi odlazak na plažu bio užitak i da se sve ovo ne bi ponavljalo svaki dan, evo par savjeta:

  1. uzeti samo par igračaka (kantica i lopatice su sasvim dovoljne – pijesak, kamenčići i pužići su djeci super zanimacija)
  2. suncobran ili nešto što će štititi mališana i vas od sunca
  3. krema za sunčanje za vas i za mališana
  4. šeširići koji se mogu zavezati
  5. puno vode i dovoljno hrane
  6. vrećica za igračke (pijesak je jako teško u potpunosti istresti, pa da ne bi bilo sve puno, stavite ih u posebnu vrećicu)
  7. baby puder za lakše skidanje pijeska s kože
  8. bazen za napuhavanje (neke bebe ne vole more i pijesak, a i lakše ih je držati na oku)

Odvikavanje od pelena – kada je pravo vrijeme i kako krenuti?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo