Psiha

Psiha

Udaranje po stražnjici – evo zašto roditelji koriste ovu “metodu odgoja”

Dok više od 40% roditelja nije upoznato s činjenicom da je u Hrvatskoj tjelesno kažnjavanje zakonom zabranjeno, njih 52% smatra kako tjelesno kažnjavanje može biti opravdano u nekim situacijama, premda ga generalno ne bi trebalo koristiti.

Udaranje po stražnjici najčešća je metoda fizičkog kažnjavanja kojom se roditelji koriste, a istraživanje koje je nedavno predstavio Hrabri telefon na okruglom stolu “Mogu drugačije: što umjesto tjelesnog kažnjavanja?”, pokazalo je i to kako roditelji tu “metodu odgoja” koriste zbog osjećaja gubitka kontrole nad djetetom i umora, ali i zbog netočnih vjerovanja o učinkovitosti te metode.

Rušenje mitova o odgoju

Kako bi osvijestili javnost o problematici tjelesnog kažnjavanja, pomogli roditeljima u pronalaženju učinkovitijih metoda odgoja te im ukazali kako kod brojnih stručnjaka postoji razumijevanje za njih, Hrabri telefon pokrenuo je kampanju u sklopu koje je predstavio veliko nacionalno istraživanje o fizičkom kažnjavanju i promotivni spot koji je svoje mjesto našao na društvenim mrežama.

Na okruglom stolu okupio je brojne psihologe, roditelje i djelatnike vrtića koji su se složili kako samo zajedničko djelovanje može dovesti do rušenja mitova o odgoju. Naime, mnogi vjeruju da povremeni udarac djetetu ne može naškoditi i da je to jedini način da dijete nauči kako neke stvari ne smije raditi. Međutim, istraživanja pokazuju i kako tjelesno kažnjavanje smanjuje vjerojatnost da će dijete zaista naučiti ono što ga roditelj želi naučiti te da nosi niz negativnih posljedica sa sobom.

Cijeli tekst o tjelesnom kažnjavanju te što kažu stručnjaci čitajte u novom broju magazina Ordinacija.hr koji izlazi u subotu, 27. listopada.

Mladi ovisnici o internetu

Subotnja Ordinacija.hr donosi veliki intervju s prof. Vladom Jukićem koji se na zanimljiv način osvrnuo na stanje obitelji u Hrvatskoj, mentalnom zdravlju nacije, ali i sve prisutnijom težnjom za idealizmom i svim opasnostima koje iz tog proizlaze.

Ordinacija otkriva i to kako je najmanje 50 tisuća mladih u Hrvatskoj ovisno o internetu te tajnu kako brže sagorjeti kalorije i usporiti starenje. Donosimo i priču o statinima, lijekovima za sniženje kolesterola koji sve češće dolaze na loš glas, jer sve je više onih koji tvrde kako ne samnjuju kardiovaskularni rizik.

Na coveru magazina je glumica i majka blizanki Mirna Medaković Stepinac koja poručuje: “Okrećem novu stranicu!”. Što se to mijenja u njezinom životu, saznajte u intervjuu u magazinu Ordinacija.hr koja je na kioscima u subotu, 27. listopada uz Večernji list.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo