Psiha

Psiha

4 simptoma koji upućuju da ste iscrpljeni, a ne samo umorni

Foto: Shutterstock

Škola, fakultet, posao, obitelj… sve su to obaveze koje osobu mogu lišiti elana i snage. No postoji razlika između iscrpljenosti i umora. Saznajte kako prepoznati radi li se o iscrpljenosti.

San je jedan od najvažnijih i najmanje cijenjenih faktora dobrog zdravlja. Važno je razlikovati umor od iscrpljenosti jer ona može ostaviti posljedice na zdravlje, a povezana je sa srčanim oboljenjima, gubitkom apetita te pojačava šanse za upalnim oboljenjima.

Ako se pronađete u ovom tekstu, znači da ste iscrpljeni i da vam je potrebno puno sna i to što prije.

Signali koji upućuju na iscrpljenost

1. Suhe usne

Ako su vam usne suhe a koža ispucala, patite od glavobolja – dehidracija može biti odgovor. Ali ako se uz sve to osjećate i iscrpljeno, može se raditi o iscrpljenosti, smatra dr. Michael J. Breus, stručnjak na području kliničkih poremećaja spavanja. Za početak si pomozite tako da pijete što više tekućine, jer dehidracija utječe na razna stanja pa tako i na iscrpljenost.

2. Osjećate da vam mozak “ne radi”

Vašem mozgu je potreban san baš kao što je auto potrebno gorivo, bez toga neće raditi. San je potreban kako bi se stabilizirali kemijski procesi koji se odvijaju u mozgu, osvježila područja koja kontroliraju raspoloženje i ponašanje te za procesuiranje znanja i informacija koje ste stekli tijekom dana. Posebno je važno ne prekidati fazu koja se zove “REM faza” jer bi idućeg dana mogli funkcionirati “na pola”

3. Stres je postao svakodnevna pojava

Nije tajna da stres može uzrokovati nesanicu, ali ako se ne uspijete riješiti taj problem on može prerasti u iscrpljenost. Stručnjaci naglašavaju kako biste trebali isprobati vježbe koje opuštaju kako biste smanjili razinu stresa.

4. Hranite se nezdravo

Često se borimo s utjecajem stresa na naš organizam, a osobito apetit. Poznati su vam naleti žudnje za čokoladom, masnim sendvičem ili grickalicama? Za sve to možete okriviti hormon stresa kortizol koji nadzire naš apetit. Ako mu ugodite, ono što se može dogoditi je da se probudite pod još većim stresom, gladni i iscrpljeni. I tako u krug. Umjesto čokolade posegnite za zdravim namirnicama i tako polako izađite iz tog začaranog kruga.

A. A.

Foto: Shutterstock

10 trikova za uklanjanje stresa

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo