Psiha

Psiha

5 jednostavnih savjeta za blagdane bez stresa (koji doista pomažu)

Blagdani bi trebali biti mirno vrijeme provedeno u krugu obitelji bez stresa i nervoze. Ipak, teško je izbjeći “živčane ispade” kada vas čeka toliko posla.

Ako si svake godine obećavate; iduće godine ću drukčije onda je vrijeme da napokon i bude drukčije. Ovi savjeti možda vam se čine banalni, ali mogu vam pomoći da Božić dočekate bez stresa i negativnih emocija.

5 razloga ZA i PROTIV blagdana

1. Vrijeme za kupnju darova je SADA

Ne kupujte darove u zadnji tren, učinite to već sada. Napravite listu božićnih darova i ne čekajte da vas u trgovini uhvati inspiracija jer biste mogli tamo provesti cijeli dan. Ako nemate ideju što darovati dragoj osobi, napravite dar sami. Da, znamo, sad ćete reći da vi niste kreativna osoba, ali za genijalan dar i ne morate biti. Primjerice, razvijte zajedničku fotku i stavite je u lijepi okvir. Vjerujemo da će se onaj kojemu darujete oduševiti.

10 najboljih božićnih začina koji će vas oduševiti

2. Ne postoji to što MORATE za blagdane

Da, znamo da blagdani znače savršeno čistu kuću, najfiniji ručak i fantastične dekoracije. No, ako vam to predstavlja izvor stresa onda je vrijeme da posložite svoju listu prioriteta. Obiteljsko okupljanje organizirajte samo ako to doista želite.

Zamolite sve članove da svako pridonese blagdanima na svoj način kako ne bi morali sve sami raditi. Ne morate peći deset vrsta kolača i ubiti se čišćenjem kuće.

Do Božića ima još dovoljno vremena, pa napravite svaki dan ponešto i nipošto ne ostavljajte sve za zadnji tren. 

3. Poanta Božića je u zajedništvu, smijehu i sreći

Kada pomislite na prosinac, što vm prvo padne na pamet? Nama druženje s obitelji i prijateljima, šetnje okićenim gradom, uživanje u kuhanom vinu i germknedlama, klizanje… Iskoristite ovaj mjesec za ovakve i slične aktivnosti jer doživljaj je ono što se pamti.

Kako vam božićno drvce može ukrasti Božić?

4. Zaboravite na obiteljske svađe

Blagdani i obiteljske razmirice nikako ne idu zajedno. Budite onaj dobri duh Božića i oprostite i zaboravite ono zbog čega ste ljuti na nekog prijatelja ili člana obitelji. Vjerujte, osjećat ćete se odlično!

5. Nije sve u novcu

Jedan od najvećih uzroka stresa za vrijeme blagdana je i novac. Nije smak svijeta ako ne možete kupiti najskuplji dar koji ste zamislili ili ako ga nećete dobiti. Nematerijalne stvari čovjeka mogu usrećiti više od ičega, samo što toga mnogi nisu svjesni. Pomozite sitnicom nekome kome možete, darujte stvari koje vama više ne trebaju ili ih ne koristite. Ispecite kolač i odnesite staroj susjedi koja je sama. Osjećaj da ste nekome pomogli, nekoga usrećili i obradovali, najljepši je dar.

Blagdanska depresija i kako se protiv nje boriti

M. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo