Psiha

Psiha

Anoreksija i bulimija – poremećaji u prehrani koji zahtijevaju stručnu pomoć

Foto: Shutterstock

Anoreksija i bulimija spadaju u poremećaje hranjenja. Ono što je karakteristično za oba poremećaja jest da je osoba nezadovoljna svojim izgledom zbog čega poduzima određene korake u prehrani kako bi postigla promjenu.

Karakteristike anoreksije

Za osobe oboljele od anoreksije karakteristično je izbjegavanje hrane odnosno uvođenje vrlo restriktivnog načina prehrane. Dolazi do iskrivljenje slike o vlastitom tijelu i unatoč niskoj tjelesnoj težini, osoba je uvjerena da je predebela.

Kako se anoreksija može javiti kao reakcija na neuspjeh, reguliranje prehrane „pomaže“ osobi da vrati osjećaj kontrole nad svojim tijelom (životom). Povratne informacije okoline o njezinoj (pre)niskoj tjelesnoj težini uglavnom doživljava pozitivno ali i dalje nastavlja sa svojim ciljem da izgubi još kilograma. Glad može ublažavati uzimanjem vode, a moguće je i da se počne opsesivno baviti tjelovježbom.

Anoreksija nije bezazlena jer mršavljenje vodi i do drugih posljedica: organizam postaje manje otporan na zaraze i na želučane tegobe te osjetljiviji na hladnoću. Može doći do izostanka mjesečnice kod žena, opadanja kose, sušenja i diskoloracije kože. Ukoliko je gubitak težine značajan i simptomi postaju sve gori što znači da može doći i do zatajenja organa i smrti.

Na psihičkom planu javlja se depresija (ako nije već postojala uoči nastupa anoreksije) i negacija problema. Unatoč očiglednoj mršavosti, osoba se doživljava debelom i smatra da ne čini ništa nenormalno time što si uskraćuje hranu.

Karakteristike bulimije

Bulimiju karakteriziraju ciklusi pretjeranog uzimanja i namjernog izbacivanja hrane. Da bi spriječila nepoželjnu posljedicu prejedanja – dobivanje na težini – osoba povremeno ograničava unos hrane i povraća, uzima laksative ili pretjerano vježba. Prejedanje je obično praćeno osjećajima tjeskobe, tuge i krivnje. Neke osobe prejedaju se nekoliko puta tijekom dana, a svaki put nakon što se zasite, pribjegavaju izbacivanju hrane.

U velikom postotku bulimija je praćena anoreksijom, dok se u manjem radi isključivo o bulimiji. Temeljna je razlika u tome što kod kombinirane bulimije i anoreksije ne postoji samo ovisnost o namirnicama, nego i izraženo odbijanje hrane, uz povremeno prejedanje. Smrtnost je kod bulimije veća nego u anoreksije i to zbog medicinskih komplikacija izazvanih prejedanjem, povraćanjem i uporabom laksativa.

Nemoguće je generalizirati i reći koji je točan uzrok ovih poremećaja, no stresovi i životne okolnosti (odnosi u obitelji i okolini) te kultura sigurno imaju veliki utjecaj. Jedan od stresova koji mogu potaknuti nastanak anoreksije ili bulimije može biti obiteljski ili društveni pritisak: primjerice, kroz medije se mršavost često provlači kao jedini prihvatljiv izgled i sinonim ljepote i to već od najranijeg djetinjstva.

Neophodna stručna pomoć

Ukoliko prepoznajate simptome anoreksije i/ili bulimije – bilo kod sebe ili kod svojih bližnjih, znajte da je u rješavanju ovog problema neophodna stručna pomoć. Oboljele osobe su sklone negirati problem i tvrditi da imaju sve “pod kontrolom”, no činjenica jest da njihovo fizičko i psihičko zdravlje trpe te da su posljedice teže kako bolest uzima maha.

Foto: Shutterstock

Znate li razliku između emotivne i tjelesne gladi?

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo