Psiha

Psiha

Godišnji odmor provodite kod kuće? Uz ove savjete on će biti nezaboravan!

Foto: Shutterstock

Godišnji odmor predstavlja trenutke potpunog opuštanja i slobode. Radimo što želimo, kada želimo, ne moramo nigdje biti u određenom trenutku… Ukoliko ste ovog ljeta umjesto mora odabrali boravak u vlastitom domu, donosimo savjete kako svoj zasluženi odmor iskoristiti za sebe i na koje si načine ugoditi.

Na odmoru smo uglavnom slobodni spontano živjeti u trenutku, imamo vremena za odmor i regeneraciju, možemo se lakše uskladiti sa sobom i raditi ono što nam istinski odgovara.

Ako ste ovo ljeto odlučili provesti doma, s obzirom na to da živimo u vremenu kada nije moguće potpuno se isključiti iz poslovnih zbivanja, nužan je fleksibilniji pristup organizaciji našeg slobodnog vremena. Kako odmor kod kuće učiniti opuštajućim savjetuju Dragana Markanović, prof.psih. i Branka Bagarić, mag.psih iz Hrvatsko udruženje za bihevioralno-kognitivne terapije (HUBIKOT).

Savjeti za one koji ostaju kod kuće

 1. Odlučite kada točno vaš odmor počinje, a kada završava.
 2. Ponašajte se kao turist u svom mjestu – obiđite mjesta na kojima niste bili ili koja rijetko posjećujete (muzeji, parkovi, kafići, obližnji nacionalni park, zoološki vrt, kazalište, kino, knjižnica, crkva, događanja, bazen…).
 3. Na jedan dan unajmite spremačicu da vam spremi stan – jeftinije je od putovanja, a osjećat ćete se kao u hotelu.
 4. Izvedite se u restoran.
 5. Uvedite dan bez računala i mobitela.
 6. Isključite internet – na odmoru ga možda ne biste imali ili bi signal bio loš.
 7. Otiđite na piknik u park, pripremite sendviče, piće i igru ili dobru knjigu.
 8. Kampirajte u svom dvorištu.
 9. Napišite hrpu zabavnih i ugodnih aktivnosti na papiriće i ubacite ih teglicu – svaki dan izvucite jednu ili dvije i radite ih.
 10. Organizirajte natjecanje u društvenim igrama s obitelji ili prijateljima.
 11. Isključite sve ekrane i pripremite grickalice i piće.
 12. Budite domaćin vlastitog filmskog festivala – odaberite temu, svaki član obitelji ili prijatelj neka odabere jedan film, pripremite pitanja za raspravu i uživajte par dana.

Web stranice za opuštanje na moderan način

 • www.calm.com – meditirajte uz pogled na rijeku, morske valove ili oganj uz popratne zvukove. Možete i staviti tajmer.
 • http://thequietplaceproject.com/thethoughtsroom/?page=thethoughtsroom&lang= ako vas misli i problemi spopadaju i ne daju vam da se odmorite, posjetite ovu web stranicu, ispišite svoje misli i gledajte kako polako nestaju. Ova tehnika može vam pomoći da naučite svoje misli gledati s odmakom, kao prolazne događaje koji se javljaju u vašem umu.
 • www.blahtherapy.com – na ovoj stranici možete se izjadati potpunom strancu ili možete slušati nekoga tko se želi izjadati. Možda ćete se osjećati bolje kada svoje teškoće kažete anonimno, bez straha ili ćete se osjećati dobro jer ste nekom pomogli. Registracija nije potrebna.
 • www.soundrown.com – kreirajte vlastiti zvuk za reksaciju ili meditaciju. Možete  uključiti kišu, valove, ptice, zvukove i još mnogo toga.

Planiranje godišnjeg odmora povećava vjerojatnost da ćete se vratiti zadovoljni

Kako održati težinu pod kontrolom na godišnjem?

Ana A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo