Psiha

Psiha

Lažete li i vi tijekom online komunikacije?

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako smo, za razliku od razgovora licem-u-lice, nepoznatim osobama skloniji lagati tijekom komunikacije putem e-pošte ili instant poruka.

k“Svi lažemo. I to nije nikakva novost. Međutim, začudio nas je podatak prema kojem smo putem on-line komunikacije skloni pretjeranom laganju”, pojašnjava autor istraživanja Mattitiyahu Zimbler, znanstvenik Sveučilišta Massachusetts-Amherst.

Do ovakvog su zaključka došli znanstvenici nakon detaljnog proučavanja načina komunikacije 220 studenata. Oni su za potrebe studije tijekom 15 minuta morali komunicirati s osobama istog spola, i to putem e-maila, instant poruka te licem-u-lice.

Sudionici istraživanja su imali zadatak predstaviti se jedni drugima. Nakon što su od riječi do riječi zabilježili njihov razgovor, znanstvenici su zamolili ispitanike da pregledaju svoje izjave i označe one lažne.

Na taj su način došli do zaključka kako su
sudionici tijekom 15-minutnog razgovora izrekli
gotovo dvije laži. Najviše su lagali ispitanici koji su komunicirali e-poštom, nešto manje oni koji su koristili instant poruke. Najmanje su lagale osobe koje su razgovarale licem-u-lice.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo