Psiha

Psiha

Ne dozvolite da vas prošlost sputava! Naučite živjeti u sadašnjosti istovremeno gradeći budućnost

Shutterstock

Ako želimo živjeti kvalitetnim i svrhovitim životom, važno je aktivno ga izgrađivati.

„Kada bih mogla opet proživjeti svoju mladost, puno bih više izlazila i upoznavala nove ljude…“, „Da sam se barem na vrijeme počela pripremati za ovaj ispit/projekt…“, „Da sam mu/joj bar to rekla na ljepši način…“, samo su primjeri rečenica koje vjerujem da su svi ponekad pomislili. Bilo da smo napravili nešto što nismo htjeli ili smo propustili napraviti ono što jesmo htjeli, razmišljanje o prošlosti nas često obuzima i odvlači od življenja u sadašnjem trenutku, zaustavljajući naš put prema budućnosti. Kako to izbjeći i iz sadašnjosti aktivno graditi vlastitu budućnost?

Često odgađate stvari za sutra? Ova navika može izazvati anksioznost, stres, depresiju…

Putovanje u prošlost

Prošlost je važan dio života svakoga od nas. Sačinjena je od trenutaka – sretnih i tužnih, očaravajućih i zastrašujućih, očekivanih i iznenadnih – koji sačinjavaju naše sveukupno životno iskustvo i temelj su svega što smo danas. Upravo zato, normalno je i očekivano da se povremeno prisjećamo naše prošlosti i iz nje izvlačimo trenutke o kojima promišljamo i razgovaramo s drugima. To nam daje odličnu mogućnost da ponovno proživimo sve pozitivne emocije koje smo nekad doživjeli.

Osim toga, povratak u prošlost nam može poslužiti i za učenje te biti izvor brojnih spoznaja koje nam mogu biti korisne u raznim situacijama s kojima se danas susrećemo.

Ipak, vraćanje u prošlost ne rezultira uvijek pozitivnim ishodima. Primjerice, događa nam se da se prisjećamo prošlih vremena i žalimo što je danas drugačije. Ponekad se sa žaljenjem sjetimo nečega što smo loše napravili ili propustili napraviti. Ili, pak, događaje i iskustva iz prošlosti koristimo kao opravdanje za trenutačno negativno ponašanje prema sebi ili drugima. Takva vraćanja u prošlost su povezana s negativnim emocijama i navode nas da se vrtimo u začaranom krugu razmišljanja „Što bi bilo kad bi bilo…“, što stvara težak uteg na našim leđima, koji nam onemogućuje daljnje kretanje i razvoj.

Na taj način se zaplićemo u zamku življenja u prošlosti, propuštajući biti prisutni u onome što se događa sada i napredovati prema svojem cilju. “Postoji razlog zašto je retrovizor tako malen, a prednje staklo auta toliko veliko – ono gdje idemo puno je važnije od onoga što ostavljamo za sobom.”, citat je Joela Osteena, koji savršeno ilustrira da, iako nam povratak u prošlost može donijeti i mnogo dobroga, važno je u nju odlaziti tek povremeno i zadržati se samo onoliko koliko nam je potrebno da iz nje izvučemo korisne uvide za naše daljnje životno putovanje. No, postavlja se pitanje, kako to napraviti?

S učenjima iz prošlosti graditi budućnost u sadašnjosti

Prije svega je važno biti svjestan da sve prolazi, i lijepo i ružno, te da je prošlost nemoguće promijeniti. To nam pomaže da ju prihvatimo kao važan dio svega što danas jesmo i da ju, ma kakva ona bila, sagledamo na nov način. Naime, iako ne možemo promijeniti prošlost, možemo promijeniti svoj stav prema njoj. Povijest jest učiteljica života. Upravo zato, osvješćivanjem poruka iz svih lijepih i teških trenutaka koje smo doživjeli, dolazimo u priliku sva ta znanja ugraditi u sebe kao snage za uspješniji nastavak svojeg puta. Samim time prestajemo žaliti za onim što je bilo ili zbog onog što je bilo i počinjemo raditi pozitivnu promjenu tamo gdje to jedino možemo – u sadašnjosti.

Ako želimo živjeti kvalitetnim i svrhovitim životom, važno je aktivno ga izgrađivati, što možemo jedino kroz potpunu prisutnost i posvećenost sadašnjosti te usmjeravanje pogleda prema željenoj budućnosti.

Zato je važno iskoristiti svaki dan, jer već sad znamo da ga ne možemo ponovno proživjeti. Pritom ćemo se sigurno suočiti i s mnogim preprekama. Upravo tada nam jedan od važnih saveznika mogu biti naša učenja iz prošlosti – ne kako bi nas kočila, već kako bi nas podsjetila na našu snagu i dala nam dodatan zamah na putu ostvarenja željenih ciljeva. Jedino tako, znajući da smo aktivni kreatori vlastitog života, učeći iz dana u dan, svaki put kad se osvrnemo unatrag i pogledamo svoj život osjećat ćemo ispunjenost, zadovoljstvo i mir.

Zašto sanjamo – snovi kao jedna od najvećih znanstvenih enigma

Da osnaženi vrijednim učenjima iz prošlosti budete prisutni u svojoj sadašnjosti i svakodnevno ju aktivno izgrađujete u željenu budućnost, uživajući pritom u svakom koraku svog životnog puta.

Autor: Centar Ramiro

Foto: shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo