Ovih 5 stvari nikad nemojte reći osobi koja je doživjela napad panike! - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Ovih 5 stvari nikad nemojte reći osobi koja je doživjela napad panike!

Shutterstock

Napad panike jedan je od tipova anksioznih poremećaja i može predstavljati reakciju na prolongirani stres, traumu i javiti se čak nekoliko godina kasnije tako da je osobi teško povezati zašto joj se događaju takve fizičke reakcije i na što.

Obzirom na to da su nepredvidivi, dodatno stvaraju pritisak osobi jer se javlja stalna strepnja kad će se ponovo dogoditi.

U trenutku napada panike, mozak i tijelo kao da su upravo bačeni s litice i ne mogu učiniti ništa racionalno, pojašnjava dr. Ronit Levy, direktor centra za anksioznost u Pennsylvaniji.

Iako biste mogli pasti u napast i reći prijatelju koji ga je upravo doživio da se smiri i pravi da se ništa ne događa. Ako vam je stalo do osobe, izbjegavajte ovakve primjedbe: 

1. “Prestani.”

Kad bi osoba mogla prekinuti napad panike, vjerujte da bi, ali u tom trenutku tijelo “misli” da mu prijeti smrt. “U tim je minutama logika ugašena, a pali se centar za emocije – potpuno skoncentriran na rješavanje nastalog problema i nema prostora za racionalno razmišljanje. “, kaže  dr. Ronit Levy.

2. “Dobro si.”

Osoba do vas stvarno nije dobro. Napad panike može uzrokovati toliko distrakcije da ona ne može kontrolirati reakcije. Dr. Levy je napad panike usporedio s osjećajem kad je osobi prislonjen pištolj u glavu. Dakle, ne govorite da je sve u redu. 

Aspergerov sindrom: prepoznajte ga na vrijeme!

3. “Možeš li se samo smiriti?”

Napad panike dolazi naglo i može trajati nekoliko minuta ili više, prema pisanju Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje. Onaj tko ih često doživljava vjerojatno je već od svog psihologa naučio vještine kako se nositi u toj situaciji, ali je teško, skoro i nemoguće ovim riječima skratiti napad ili ga prekinuti. 

4. “Ne brini.”

Dati ovakve naredbe je suludo jer tako možete pogoršati samu situaciju. “Kad god kažemo mozgu da se smiri ili prestane razmišljati o nečemu što je u tom trenutku aktualno, ustvari kao da smo markerom naglasili problem. Tako to doživljava naš mozak. “, tvrdi dr. Levy.

Depresija i anksioznost u braku – što mobiteli imaju s ovim stanjima?

5. “Istrpi.”

Reći nekome da bude jak ili da šutke trpi je jednako kao da ste rekli da je osoba slaba i da se ne može nositi s problemom i emocijama. Sigurno je jedno – samo ćete pogoršati situaciju. Ako je vaš partner osoba koja često doživljava napad panike a vi joj stalno ponavljate da je slaba, ona će vjerojatno zaključiti da niste osoba od povjerenja i vaš odnos bi mogao biti narušen, pojasnila je dr. Levy.

Umjesto ovih riječi, dajte osobi do znanja da razumijete da je trenutno u groznoj situaciji i da ćete napraviti sve što je potrebno da joj pomognete. Osobi koja prolazi najgore to daje do znanja da nije sama. Od toga više pomoći niti ne možete. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo