Psiha

Psiha

Putovanja pozitivno utječu na naš mozak, evo zašto!

Foto: Shutterstock

Putovanja i godišnji odmori mogu biti idealan scenarij za meditaciju i bijeg od stresa svakodnevice, no to su samo površinski slojevi pozitivnih utjecaja putovanja na nas!

Svake godine ista priča – jedva čekamo godišnji odmor, planiramo ga mjesecima, on brzo prođe i onda se vraćamo u realnost. Tijekom godišnjeg odmora najvažnije je napraviti ono što ne stignemo učiniti tijekom cijele godine – dobro se odmoriti. Upravo to treba i naš mozak, koji se mora tu i tamo resetirati kako bismo bolje funkcionirali, i to ne samo na poslu. No, čak je i istraživanje, koje je provela Američka agencija za putovanja, pokazalo da one osobe koje iskoriste sve dane svojeg godišnjeg odmora – imaju 6.5 posto više šanse za unaprjeđenje.

Kako učiniti da godišnji odmor zaista primi titulu “odmora”?

Nedavno su znanstvenici otkrili kako, osim resetiranja i boljeg fokusa na poslu, putovanja mogu i fizički promijeniti mozak – i to na bolje. Obrazloženje tome je što putovanje, odnosno odmor, pogotovo u prirodi, nam daje veliki broj novih doživljaja zbog kojih jednostavno prestanemo razmišljati. Pogotovo se to odnosi na one osobe koje se bore s lošim raspoloženjem. Znanstvenici su ove nove spoznaje potvrdili na ispitanicima koji su proveli sat i pol u šetnji šumom te je kod svakog primijećeno manje aktivnosti u prefrontalnom korteksu, dijelu mozga koji je zaslužan za psihološke smetnje i bolesti.

Osim ovih pokazatelja, mnoge su studije pokazale i kako samo nekoliko dan van grada u kojem živimo, može povećati našu kreativnost i do 50 posto. Pogotovo se to odnosi ako putujete na duže vrijeme, onda kada stignete pravo upoznati lokalnu kulturu. Tada, kulturne razlike potiču da razmišljate drugačije i da skačete s ideje na ideju. Ova pojava naziva se kognitivna fleksibilnost.

Uz ovo, razne su studije pokazale i kako:

  • zbog puno putovanja, lakše vjerujemo drugim ljudima

  • brže i bolje rješavamo probleme, odnosno istraživanje je provedeno na studentima koji su studirali van svoje države te se pokazalo kako 20 posto brže rješavaju zadane probleme

  • putovanja nam pomažu da pogledamo svoj život iz druge perspektive te ocijenimo koliko smo zadovoljni te kako možemo promijeniti smjer života ako nismo

  • putovanja nas čine otvorenijima prema novim pustolovinama, ne samo na putovanju, već i kad se vratimo u stvarnost

Ova sva istraživanja pokazuju kako su putovanja odličan izbor ako želite svoj mozak potpuno osvježiti, pa umjesto da zapnete na jednom mjestu, iskoristite svaku priliku za nekom avanturom!

Otkrivamo vam i instant rješenje za kontrolu stresa, kao i kako putovati bez brige!

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo