Psiha

Psiha

Seks ne bi trebao biti bolan – evo kako bol spriječiti

Foto: shutterstock

Nažalost, mnoge žene misle kako je bol tijekom odnosa normalna stvar i česta pojava. Iako ju mnogi dožive, postoje stvari koje možete napraviti kako biste to spriječili.

Studija objavljena u magazinu Seksualna Medicina navodi kako otprilike 30 posto žena doživi bol tijekom​ ​spolnog odnosa, ali misao kako je samo potrebno to trpiti i nastaviti dalje je daleko od istine. Ako je seks za vas bolan, saznajte što možete učiniti da tu bol izbjegnete.

Koji su faktori odgovorni za bolan odnos?

Jedan od glavnih krivaca kod žena je vaginalna suhoća. Bol se javlja već na samom ulasku u vaginu, a smanjuje se s vremenom, kako se vagina vlaži.

Nedostatak predigre ili promjene u razini hormona, mogu također uzrokovati probleme s podmazivanjem. Vaginalnu suhoću mogu uzrokovati i antihistaminici. Određene pilule, poput onih za visoki krvni tlak i antidepresiva, mogu smanjiti vlažnost rodnice i time učiniti odnos bolnim iskustvom.

Možda niste pomislili, ali gljivice mogu biti izrazito neugodne. Tijekom odnosa vas može peckati područje vagine, a naknadno ona ostaje crvena i preosjetljiva. Svakako posjetite ginekologa i posavjetujete se o terapiji.

Policistični jajnici su često opravdan razlog strahu da će odnos biti bolan. Žena u ovom slučaju osjeća oštru probadajuću bol tijekom odnosa.

Kako spriječiti bol tijekom seksa?

Ako imate problema s opuštanjem tijekom seksa, možda vam treba više vremena da se “zagrijete”. Evo što još može pomoći:

Lubrikant

Ovo je sredstvo najbolji “lijek” za sprječavanje osjećaja boli, a odnos će sigurno učiniti i boljim. Koristite lubrikant na bazi vode. Nemojte upotrebljavati podmazivače na bazi petroleja jer smanjuju djelotvornost kondoma i potiču vaginalne infekcije.

Igru započnite prstima

Ako osjećate bol prilikom penetracije, možda biste mogli igrice pod plahtama započeti prstima kako biste se opustili prije samog odnosa.

Polako i plitko

Neke žene imaju skraćeni cerviks pa je duboka penetracija za njih uvijek bolno iskustvo.

Uzmite pauzu

Ovo je također dobra ideja… uzmite pauzu kako biste se opustili i disali. Ako vam je neugodno tražiti pauzu, dogovorite sa partnerom tajni znak koji će značiti da je vrijeme za odmor.

Posjetite liječnika

Informirajte se samo o seksualnoj boli i svoj problem predstavite liječniku jer se možda radi o boli koja je uzrokovana određenim medicinskim stanjem.

Posjetite psihologa

Ako ste sigurni da se u pozadini vašeg problema ne skrivaju fizički razlozi, možda je stvar u vašoj glavi. Razgovor s psihologom će pomoći.

4 skrivena razloga zašto vaš muškarac ne želi voditi ljubav s vama

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo