Psiha

Psiha

Teško pamtite? 10 je jednostavnih načina kako to promijeniti

Shutterstock

Pamćenje se može jednostavno poboljšati!

Memorija je kapacitet našeg mozga za pohranjivanje informacija kako bi ih se kasnije mogli prisjetiti. No ponekad naša memorija lošije radi i čini nam se da postajemo senilni. Bez panike, kažu stručnjaci, jer to se lako može promijeniti. 10 je načina kako a vi možete iskoristiti svaki od njih.

1. Meditirajte

Uz pomoć meditacije ćemo “posložiti” misli, a prema studiji sa sveučilišta California, meditacija će smanjiti problem loše koncentracije i poboljšati pamćenje. Ali ako želite da vam uspije, morate redoviti vježbati meditaciju, na sreću danas postoje razne aplikacije koje vam mogu pomoći.

2. Igrajte se

Igre poput križaljke, kartanja ili šaha su odlični stimulansi za koncentraciju i pamćenje. Puno je igara i za djecu i za odrasle koje možete igrati svakodnevno kako biste poboljšali pamćenje- a usput se dobro zabavljali. Ako nemate partnera za igru, Sudoku možete rješavati i sami.

Što bi se dogodilo da radimo samo osam sati na tjedan? Da, dobro ste pročitali..

3. Čitajte pa pročitajte ponovo

Najbolja aktivnost za mozak je sigurno čitanje a dokazano je da će poboljšati pamćenje ali nije dovoljno da rečenice učite na pamet. Pokušajte zapamtiti stvari, prepričati ih na glas i ako treba pročitati ponovo tekst jer niste sve upamtili, učinite to.

4. Fotografirajte očima

Oko 65 posto populacije koristi vizualnu memoriju prije svega. Mozak se ponaša kao kamera i povezuje riječi sa slikama kako bi se lakše stvari zapamtile. Vizualna memorija može se ojačati ako povezujete riječi sa slikom. Činite to što češće.

5. Fizička aktivnost

Bavljenje sportom će poboljšati protok krvi do mozga, a uz to će se poboljšati i mentalne sposobnosti. Kognitivne sposobnosti dakle možete poboljšati ako ste aktivni, pa razmislite o tome da posjetite najbližu teretanu ili svakodnevno hodate kako biste i bolje pamtili.

Ako vas muči nesanica, Jennifer Aniston otkriva kojim je trikom “izliječila” probleme sa spavanjem

6. Jedite zdravo

Zdrava i balansirana prehrana igra važnu ulogu u zdravlju i radu mozga, namirnice koje su bogate omega 3 masnim kiselinama, poput lososa i drugih masnih riba će poboljšati vaše pamćenje. Ako niste znali i kofein poboljšava koncentraciju, ali ga morate koristiti u umjerenim količinama.

7. Dobro spavajte

Dobar i kvalitetan san je iznimno važan za rad mozga. Kako će se cijeli organizam regenerirati dok spavamo, tako će i mozak pohranjivati informacije koje je primio tijekom dana. San je dakle ključan za dobro pamćenje.

8. Vježbajte pamćenje svaki dan

Ako sami potičete mozak da naporno radi, često će nam to pomoći da pamtimo puno informacija. Isto je kao i sa sportom, ako svakodnevno vježbate ostat ćete u formi. Vježbati možete tako da ne zapisujete sastanke nego ih sve zapamtite.

9. Odmarajte

Uvijek je dobro uzeti mali odmor od posla, ali u tim trenucima isto tako možete vježbati mozak, a postoje razne aplikacije koje će vam to omogućiti.

10. Izbjegavajte stres

Stres će na pamćenje utjecati tako da ćete pamtiti lošije, ali kada ste smireni memorija će biti bolja. Dakle potrebno je što više izbjegavati stres, potrebno je pravilno disati i smiriti misli kada se nađemo u situaciji koja nas uzrujava. Meditacija je odlična vježba za smirivanje misli, čak i ako ju koristite samo ponekad.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo