Psiha

Psiha

Tko je kriv za vašu nervozu, gubitak kose ili višak kilograma? Evo što ste naslijedili od majke, a što od oca

Shutterstock

Muškarci mogu majkama biti zahvalni za gubitak bujne kose?

Imate li nos kao vaša mama? Od tate ste naslijedili kihanje kad pogledate u sunce? I odakle vašem djetetu crvena kosa kada je nije bilo generacijama u obitelji? Pitanja se možda čine jednostavnima, ali se sve može lako zakomplicirati.

Zašto? Jer postoji cijela znanost o genetskom nasljedstvu, smatra stručnjak za genetiku Dawn Allain: “Skoro je nemoguće otkriti odakle se javljaju sve naše osobine, većina je pod utjecajem različitih gena i sve se nasljeđuje od oba roditelja“. Ne smije se zaboraviti i utjecaj okoline, jer samo to što imate gen za neku osobinu ne znači da ćete ju na kraju imati.  

1. Koliko lako gubite kilograme?

Postoje dvije vrste masnoća u organizmu, ona smeđa koja će ubrzati metabolizam i pomoći vam da smršavite, i one bijele koje su uzrok pretilosti. Svatko od nas ima nešto od tih vrsta masnoća u organizmu, ali koliku količinu smeđe masti imate, to ovisi o vašoj mami.

2. Koliko lako nakupljate kilograme?

Ipak, dok vam majka može pomoći sa smeđim masnoćama, možete tatu okriviti za one bijele, stoji u studiji objavljenoj u magazinu Nature Communications. Koliko masnog tkiva nakupljate, posebno oko struka i organa može biti određeno genima koje ste naslijedili od oca. No ipak je stil života glavni krivac za višak kilograma.

3. Mogućnost koncentracije

Ako mama ima niže razine serotonina, kemikalije povezane s raspoloženjem, vjerojatno će se kod vas razviti poremećaj u pažnji ili hiperaktivnost, potvrdile su studije. Geni, preneseni s majke na dijete, koji utječu na proizvodnju serotonina također utječu i na mogućnost koncentracije. Zvuči vam poznato?

4. Prerani ulazak u pubertet

Pubertet i sve neugodnosti koje se uz njega javljaju, poput akni i promjene u boji glasa, nešto je što će svako dijete proći, ali genetika igra ulogu u tome kada će do tih promjena doći. Ako do njih dođe prije osme godine kod curica ili devete kod dječaka, moguće se radi o genu kojeg ste naslijedili od oca.

Muči vas visoki krvni tlak? Ove bi vam 3 stvari mogle spasiti život

5. Bore smijalice

Kako starite  i koliko se toga otkriva na vašem licu određeno je i štetom koju sami nanosite tijekom života DNA – genima koje nasljeđujete samo od majke. Što je više mutacija, brže ćete stariti i to će se vidjeti na sijedoj kosi i borama.

6. Raspoloženje

Majke mogu utjecati na vaše raspoloženje na mnogo načina, ne samo tjerajući vas da pojedete brokule za ručak. Jedan dio strukture mozga, koji kontrolira emocije igra veliku ulogu u poremećajima ponašanja poput depresije, koja se češće prenosi s majke na kćer nego s majke na sina, ili od oca na dijete bilo kojeg spola.

7. Spol djeteta

Jasno je da geni majke i oca utječu na to kojeg će spola biti dijete, ali jeste li znali da koje gene o spolu prenosite mogu biti nasljedstvo od oca? Evo kako: muškarac s puno braće će vjerojatno imati sina, dok će muškarac koji ima sestre vjerojatno imati kćer.

8. Pamćenje

Ako govorimo o Alzheimerovoj bolesti, prema posljednjim istraživanjima, najveći će utjecaj za razvoj iste dolaziti od majke.  Alzheimerova bolest je najčešći uzrok demencije u starosti, pa je važno znati koji faktori povećavaju rizik – što uključuje i povijest bolesti kod majke.

9. Plodnost

Plodnost žene bi mogla biti pod utjecajem gena koje je naslijedila od oca…

I vas muči nesanica? Stručnjaci za spavanje otkrili 6 trikova koji su njima pomogli

10. Rast kose

Vjerojatno ste čuli kako i muškarci i žene gubitak kose mogu pripisati nasljeđu s majčine strane, no studija objavljena u magazinu PLoS Genetics, je dokazala da se radi o mitu. Znanstvenici su otkrili 278 nepovezanih genskih signala koji su povezani s muškom linijom gubitka kose, i dok se 40 nalazilo na X kromosomu, što znači majčina strana, svi ostali se odnose na oba roditelja. Interesantno je da su neki geni povezani s gubitkom kose povezani i s bolestima srca kod muškaraca.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo