U slučaju napada panike, obavezno napravite ove stvari koje će vam sigurno pomoći - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

U slučaju napada panike, obavezno napravite ove stvari koje će vam sigurno pomoći

Napad panike potječe iz grupe anksioznih poremećaja, a on se često javlja bez ikakvog znaka upozorenja i osoba u tom trenutku vjeruje kako će umrijeti ili poludjeti te izgubiti svijest. Radi se o intenzivnim strahovima koji se u tim trenucima čine nepremostivima.

Prvi put većina ljudi završi na hitnoj, nakon toga posjete kardiologa. Nakon što se potvrdi da nema fizičkih simptoma niti problema, preporučuje se razgovor sa psihologom, a često se kao najbolja opcija spominje kognitivno bihevioralna terapija ili jednostavna promjena navika poput izbjegavanja stresa, smanjenja unosa kofeina i alkohola, dovoljno sna i uvođenje pravilne prehrane. 

Ako imate problema i često vam se događaju napadi panike, iskoristite ove savjete;

Ne vjerujte svojim mislima

Zbog zastrašujućih simptoma povezanih s napadima panike, velike su šanse da će vam se glavom provlačiti misli o smrti, ali je važno suzdržati se i racionalno razmisliti o tome da napad panike nikada nije uzrokovao smrt. Mislite na to kako će kroz par minuta svi simptomi nestati i vi ćete ostati neozlijeđeni. 

Evo zašto su vlasnici životinja zdraviji fizički, psihički i imaju bolji društveni život

Pronađite stabilnu točku

Gubitak orijentacije je jedan od simptoma paničnog napada, pa je osoba često uvjerena kako će izgubiti svijest. U tom je trenutku važno pronaći nešto što će vas podsjetiti da ste na sigurnom i da ste dobro. Možete se primiti za kvaku od vrata kako bi se podsjetili da ste stabilni ili udahnuti miris omiljenog parfema… Ovo učinite kako osjećaj nemoći ne bi još više nahranio vaš strah.

Osvijestite simptome i negativne emocije

Biti u meta poziciji nije lako, a to znači biti svjestan događaja ali ga promatrati razumno, kao da se ne događa vama. Kako bi si to omogućili, zapišite sve simptome koje ste prethodno prepoznali i imajte ih na umu kada se napad ponovi. Tada si možete reći da “to je samo napad i proći će”.

U kojim situacijama teško izbjegavamo stres, zabrinutost i tjeskobu?

Naučite što se događa tijelu za vrijeme napada

Možete se osjećati kao da ćete pasti u nesvijest ili da upravo doživljavate srčani infarkt, ali važno je znati da su svi liječnici potvrdili kako nikada nisu doživjeli da je osoba za vrijeme napada stvarno pala u nesvijest ili doživjela infarkt. Imajući to na umu, lakše ćete ga podnijeti. 

Dišite duboko i svjesno

Lako je hiperventilirati za vrijeme napada ali to nikako ne smijete dozvoliti. Uzmite papirnatu vrećicu u koju ćete disati ili si pomozite rukama i dišite – svjesno. 

Pomozite si vodom

Postoji nešto vezano za vodu što će umanjiti jačinu napada panike, pa ćete ga lakše podnijeti. Vodom poprskajte lice ili u ruku uzmite kockice leda. 

Panični napadi su u porastu, ali i dalje nemamo dovoljno razumijevanja za ovaj problem

A. Abrahamsberg

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo