Učite na pogreškama razvedenih parova - izdvajamo 5 najčešćih - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Učite na pogreškama razvedenih parova – izdvajamo 5 najčešćih

Shutterstock

Bliski odnosi u svojoj najdubljoj prirodi skloni su promjenama te se osjećaji u njima mogu kretati od najuzvišenijeg ushita do dosade.

Promjene se često događaju i prije nego što ih osvijestimo. Psiholozi tvrde kako svaka veza prolazi kroz tri osnovne faze. U prvoj godini odnosa započinje intimnost, dok se u drugom razdoblju parovi susreću s izazovom uspostavljanja ravnoteže između međusobnog otkrivanja i privatnosti.

Je li vam bračni partner postao cimer? U braku bez ljubavi nema sreće

Treće je obilježeno pitanjem: kako naći vremena za sve obveze? Jer ovo razdoblje najčešće uključuje roditeljstvo koje od partnera traži puno vremena i truda, odustajanje od ranijih navika te ponovno definiranje liste prioriteta, pojašnjavaju psiholozi. Neki parovi se ne podudaraju u definiranju tih prioriteta pa ih različita očekivanja stalno dovode u zonu sukoba. Također, kako popušta osjećaj zaljubljeno sti i prepušta mjesto ljubavi, kod partnera uočavamo sve više mana koje nismo željeli priznati ili ih zaslijepljeni zaljubljenošću nismo vidjeli.

Osim toga, nerijetko počinjemo razmišljati da je u “tuđim cipelama” ljepše i udobnije te vjerujemo kako će netko novi riješiti sve naše probleme. Većina psihologa reći će kako prebrzo odustajemo (ne samo kad su odnosi u pitanju, svi sve želimo odmah i sada) pa statistika koja pokazuje da se u Hrvatskoj svaki treći brak raspada više nikoga ne čudi.

Jesu li svi “nenormalni”?

Što uopće znači imati uspješnu vezu? Ocjena uspješnosti zavisi od kriterija na temelju kojih ocjenjujemo. Već desetljećima psiholozi izbjegavaju postaviti neke univerzalne kriterije jer bi u tom slučaju postavili normu, a onda bi ispalo da je veliki broj parova “nenormalan”.

Zato se drže definicije da dobru vezu ili brak čini zadovoljan par, ma što pod tim podrazumijevali. Jedan od najvažnijih koraka u spašavanju veze je odbacivanje mita o savršenoj vezi. Nema idealnog partnera, nema veze bez problema ili one u kojoj vječnoj “lete leptirići”. Mnogo je faktora koji su izvan vašeg utjecaja a koji utječu na vezu. Primjerice, kakva vam je situacija na poslu, kakve imate odnose sa svojim roditeljima, jeste li uopće zadovoljni samim sobom kao osobom?

Sve to u konačnici utječe i na vašu vezu. Suludo je misliti kako ćete nekoga promijeniti; jedino možete mijenjati sebe. Ponekad je mudro pogledati i oko sebe. Slijedite savjete onih koji su se već suočili s razvodom braka i koji, s vremenskim odmakom, zasigurno drugačije gledaju na međusobni odnos. Kad se emocije ohlade, svatko je u stanju racionalnije sagledati stvarnost.

U zajednici, posebice ako su u njoj i djeca, trebate sagledati i one manje romantične stvari koje nerijetko baš budu presudne u vezi. Novac? Čini vam se nevažnom karikom. Razvedeni parovi tvrde da to nipošto nije tako. Novac je jedan od najvećih kamena spoticanja, ali ne samo njegov nedostatak nego i navike kako njime raspolažemo. No u misiji spašavanja veze ili braka jedna je činjenica najvažnija – kako biste imali zdrav odnos, morate otpustiti prošlost. Samo tako možete krenuti naprijed: sami ili u paru.

Prof. Vlado Jukić: Obitelj i rad važni su za postizanje unutarnjeg zadovoljstva

1. Podignite partnerovo raspoloženje

Većina razvedenih parova žali što nisu davali više afektivnih afirmacija, što uključuje komplimente, maženje, više emocionalne potpore…

Postoje četiri važne komponente iskazivanja nježnosti: koliko često vam je partner rekao da vas voli, koliko često vam je pokazivao da ste mu važni, koliko vas je podupirao u vašim idejama i razmišljanjima te koliko često je partner pokušavao odnos učiniti zanimljivim i uzbudljivim.

Zanimljivo je da razvedeni parovi nisu naveli seks kao nešto čemu bi drukčije pristupili, iako je on jedan od aspekata kojim se demonstrira ljubav i naklonost. Pritom je važno napomenuti kako neseksualna afirmacija nije ništa manje važna muškarcima nego ženama.

2. Otkrijte više o sebi

Stil komunikacije najvažnija je stvar koju bi ljudi željeli promijeniti u novoj vezi (svaka druga osoba komunicirala bi na drukčiji način).

Supružnici trebaju razgovarati mirnije, naučiti se prepirati tako da dođu do rješenja, vježbati aktivno slušanje kako bi mogli čuti što druga osoba govori, ponoviti što su čuli i eventualno upitati jesu li dobro shvatili.

Kako bi dobro komunicirali, partneri moraju otkriti više o sebi, otkriti što svakog od njih čini sretnim ili nesretnim. Takve teme pomoći će svakom partneru da bolje razumije onoga drugog.

Želite uspješnu ljubavnu vezu? Ovi bi savjeti mogli pomoći da to ostvarite

3. Okrivite međusobni odnos

Razvedene osobe koje su krivile partnera, pa čak i sebe, bile su depresivnije i imale više problema sa spavanjem nego oni koji su za krah braka krivili međusobni odnos i ponašanje.

Oni koji se nisu mogli osloboditi ljutnje, teško su krenuli dalje, razvili novu vezu i nosili se s budućim problemima na pozitivan i proaktivan način. Teško je ne kriviti drugoga. Čak 65% parova to čini, s time da u tome prednjače žene. Muškarci češće prihvaćaju stav bivšeg partnera o prekidu te češće nego žene priznaju izvanbračnu vezu. Kako okriviti drugog na zdrav način? Recite “mi”, a ne “ja” ili “ti”. Recite “oboje smo u posljednje vrijeme umorni”, a ne “tako si razdražljiv”. Kada uklonite krivnju, lakše je pronaći rješenje.

Pitajte partnera za njegovo mišljenje o problemu. Recite mu: “Zanima me što misliš zašto se nas dvoje ne slažemo.” Postoje brojni načini sagledavanja problema. Dobivajući partnerovu perspektivu i spajajući je sa svojom, dobit ćete bolji uvod u odnos.

4. Prebolite prošlost

Kako biste imali zdrav odnos, morate otpustiti prošlost. To uključuje suzbijanje ljubomore zbog partnerovih bivših veza, nošenje s nečim iz vlastita djetinjstva što vas čini nepovjerljivim prema drugima ili zaboravljanje svađe koju ste imali s partnerom prije šest mjeseci.

Primjerice, istraživanja su pokazala kako razvedeni koji su još gajili snažne osjećaje prema bivšem partneru, bez obzira na to je li bila riječ o mržnji ili ljubavi, bili su lošijeg zdravlja od onih koji su krenuli dalje. Imate problem s oslobađanjem od ljutnje, žudnje ili tuge vezane uz prošlost? Pronađite nešto što će vas ispuniti i osloboditi negativnih emocija.

Anksioznost u vezi – što kada se oba partnera bore s ovim poremećajem?

5. Razgovarajte o novcu

Novac je jedan od razloga svađa većine parova – 49% parova učestalo se svađa zbog novca, bez obzira na to je li riječ o različitim navikama trošenja, lažima o trošenju ili o tome da partner koji više zarađuje pokušava kontrolirati drugoga.

Ne postoji univerzalno rješenje za sve parove. Svatko treba preispitati svoj odnos prema novcu. Što mu je novac značio kad je bio mlađi? Kako danas pristupa trošenju i štednji? Koji su njegovi osobni financijski ciljevi? Partneri moraju razgovarati o individualnim navikama, a onda smisliti plan s kojim oboje mogu živjeti.

Iako to kod nas nije trend, mnogi parovi imaju odvojene račune. Šest od deset razvedenih parova u novoj vezi su odabrali odvojene financije. Više razgovarajte o novcu, a ne samo kad novac postane problem. Utvrdite pravila i očekivanja i držite ih se.

Odlučili ste oprostiti prevaru u braku? Ovi će savjeti pomoći da vaša veza bude još jača

D. Petrov/magazin Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo