Psiha

Psiha

Zašto baš sve zaboravljate? Pomoću ovih trikova više nikada nećete ništa zaboraviti

Shutterstock

A gdje ste jutros tražili ključeve od auta?

Svi ponekad zaboravljamo imena, lica i ključeve i to je sasvim normalno. Čak i ako ste mladi!

Što se smatra normalnim?

Stvari koje ste nedavno naučili je najteže zapamtiti, jer se još nisu ukorijenile u mozgu. Isto tako, mozak ima određenu količinu prostora za memoriju, pa mu je potrebno da napravi mjesta za nove podatke. Kako bi to postigao, mora se riješiti nepotrebnih detalja, onih koje ne koristite često.

Uobičajeno je i zaboraviti gdje ste što stavili u stanu i kada je vrijeme sastanka, a to se većinom događa jer niste obratili dovoljno pažnje. Stvari se i teže pamte kada ste bolesni, umorni ili pod stresom.

Brzi trikovi za bolje pamćenje

Postoje načini kako poboljšati memoriju i zapamtiti sve što ste trebali tog dana. Možda ćete malo morati reorganizirati svoj život…

Organizirajte se. Stvari koje često tražite, ostavite u kući na jednom mjestu. Instalirajte kukice za ključeve i punjače baterija tako da su uvijek na istom mjestu.

Zapišite. Kada je u pitanju praćenje rasporeda poput predavanja, sastanka, rođendana, zapišite ih na papir. Čak i ako naknadno nećete gledati te bilješke, lakše se pamti ono što se zapisalo.

Pivo nije krivo, a jabučni ocat neće pomoći! Stvari koje ne znate o masnoćama na trbuhu

Provjerite na kalendaru. Nabavite knjižicu s popisom datuma i u nju zapisujte sve važne sastanke, ali i ostale važne zadatke po danima. Prije spavanja pogledajte što vas čeka sutra.

Igra riječi. Kreirajte lozinku tako da koristite akronim. Smislite jednostavnu frazu ili rečenicu koja za vas ima veliko značenje a teško će ju netko otkriti.

Ponavljajte, ponavljajte, ponavljajte. Od imena osobe koju ste tek upoznali do naziva knjige ili pjesme. Kad nešto dovoljno puta ponovite, uvijek ćete se toga i sjetiti.

Vježbajte mozak. Radite nešto čime ćete zabaviti mozak – naučite novi jezik, komentirajte knjigu s prijateljem ili slažite puzzle.

Družite se. Osobe koje volontiraju ili se često druže s prijateljima i obitelji puno više obraćaju pažnju i lakše pamte.

Životni stil i pamćenje

Da, povezani su pa čak i hrana koju jedete utječe na memoriju.  Ako su vam kolesterol, krvni tlak ili šećer u krvi povišeni, krvne žile oko mozga mogu se zaštopati ili oštetiti.

Studija provedena na Harvardu je pokazala kako osobe koje u organizam unose puno zasićenih masnoća imaju više problema s memorijom od drugih koji paze na prehranu. Mediteranska prehrana opet pobjeđuje, pa bi bilo dobro da joj se posvetite.

Zašto ste stalno gladni? Osim dijabetesa i lijekova, postoji još nekoliko nevjerojatnih razloga

Ako pušite, prestanite odmah jer tako uništavate krvne žile. Ako pijete alkohol, smanjite unos jer sva istraživanja potvrđuju da će se on poigrati s memorijom.

Pogađate što još djeluje? Tjelovježba! Posvetite joj se barem 30 minuta svakog dana.

Starenje i memorija

Čini se da se memorija pogoršava kako starimo. U 20-tim godinama već dolazi do polaganog gubitka određenih kemikalija koje štite stanice u mozgu. Bolesti poput Alzheimerov, posljedica udarca u glavu, manjak vitamina, mogu utjecati na slabo pamćenje.

Kada se zabrinuti?

Postoje zastavice koje ukazuju na mogućnost postojanja ozbiljnijeg problema. Ako zaboravljate prečesto, na primjer ako svaki dan tražite gdje ste parkirali auto, razmislite o skorom razgovoru s liječnikom. 

Ako živite s nekim čija se osobnost promijenila i osoba je često zbunjena te ne pamti osnovne stvari, dogovorite razgovor s liječnikom.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo