Psiha

Psiha

Žene čine muškarce glupljima

Nizozemski su stručnjaci potvrdili: muškarci su gluplji nakon razgovora sa ženom! Naime, pokazali su kako su znatno neuspješniji u kognitivnim ispitivanjima nakon razgovora sa osobom suprotnog spola nego prije njega.

Istraživači su proveli semantički test nad 90 osoba koje su upozorili kako će ih nadgledati osoba suprotnog spola u izoliranoj kabini. Htjeli su stvoriti očekivanje interakcije između ispitanika i ispitivača. Iznenađujuće, kod žena nije primijećena nikakva značajna razlika u vezi spola promatrača, a muškarci su u očekivanju kontakata sa ženom imali značajnije lošije rezultate na semantičkom ispitivanju.

Stručnjaci tvrde kako muškarci imaju veću sposobnost seksualiziranja situacija u svakodnevnom životu. Ta sposobnost tumačenja signala koje šalje osoba suprotnog spola je put koju je evolucija nametnula vrsti kako muški pripadnici ne bi propustili prigodu za parenje.

No taj instinkt lova u svakom trenutku ima svoju cijenu i očituje se slabijim rezultatima na testovima, jer se muškarac mentalno iscrpi, potroši svoje spoznajne izvore dok neprestano procjenjuje partnericu kako bi odredio njezinu reproduktivnu vrijednost, uz kontrolu svojih osjećaja i koncentriranja na sliku koju želi dati i nadzor partnerice da provjeri koji utisak na nju ostavlja.

I samo očekivanje interakcije sa ženom odnosi dio muških spoznajnih kapaciteta, Studija je objkavljena u časopisu Archives of Sexual Behavior.

K.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo