Psiha

Psiha

Utječu li antidepresivi na seksualni nagon?

Razni čimbenici, uključujući lijekove za liječenje depresije, mogu utjecati na ženin seksualni nagon.

Depresija može učiniti da osoba izgubi interes za stvari ili aktivnosti koje je nekoć voljela raditi. Taj popis uključuje i ​​seks. Dok lijekovi mogu pomoći ljudima u borbi protiv depresije, jedna od nuspojava antidepresiva mogao bi biti nizak libido.

Shutterstock

Antidepresivi se obično propisuju kada se nekome dijagnosticira depresija, anksiozni poremećaj, opsesivno-kompulzivni poremećaj (OCD) i posttraumatski stresni poremećaj (PTSP). Također se mogu koristiti za liječenje kronične boli i poremećaja prehrane, kaže psihijatar Rahul Rai Kakkar.
.
Antidepresivi mogu pomoći u regulaciji raspoloženja, ali također mogu utjecati i na vaš seksualni život.

Shutterstock

Antidepresivi i seksualni nagon

Depresija i antidepresivi mogu uzrokovati simptome poput suhoće vagine i smanjenog seksualnog nagona, prema studiji objavljenoj u Journal of Clinical Medicine. Drugo istraživanje, objavljeno u časopisu Drug Healthcare and Patient Safety, pokazalo je da antidepresivi mogu uzrokovati seksualne probleme kao što su smanjena seksualna želja, smanjeno seksualno uzbuđenje, odgođeni ili smanjeni orgazam.

Shutterstock

Žene mogu primijetiti smanjenje ili promjene u seksualnoj želji, uzbuđenju ili orgazmu dok uzimaju ove lijekove, kaže Kakkar.

Ovih 10 zdravstvenih stanja možete izliječiti seksom

Na ove učinke mogu utjecati individualne razlike, određeni antidepresiv koji se uzima i drugi čimbenici kao što su cjelokupno mentalno zdravlje osobe i dinamika odnosa.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo