Zdravlje

Zdravlje

Ovih 10 zdravstvenih stanja možete izliječiti seksom

Shutterstock

Kada ste u zdravoj vezi, seks je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za sebe. Osim za zadovoljstvo, benefiti za zdravlje su ogromni.

Evo 10 razloga zašto ne biste trebali podcjenjivati seksualnu aktivnost.

Ublažava stres

Ako ste pod stresom, seks vam može biti zadnja stvar na pameti. Ali, seks je odličan lijek za stres. Seksualni čin preplavljuje vaš mozak svim vrstama kemijskih procesa za ugodu, a istovremeno smanjuje hormon stresa kortizol.

Dopamin, koji utječe na centre za zadovoljstvo i nagrađivanje u mozgu; endorfini, koji mogu smanjiti bol i stres; i oksitocin, poznat i kao hormon maženja, oslobađaju se tijekom seksa, s još višim razinama nakon orgazma.

Što je važno reći svom tinejdžeru o seksu i spolno prenosivim infekcijama  – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Podiže raspoloženje

Oksitocin potiče osjećaj blagostanja i sreće

Jedno je istraživanje pokazalo da je seks barem jednom tjedno u posvećenoj vezi dovoljan da ljude usreći.

Shutterstock

Studije na starijim odraslim osobama otkrile su da držanje za ruke, grljenje, ljubljenje i međusobno milovanje također doprinose većoj kvaliteti života.

Seks također može spriječiti depresijuIstraživanja pokazuju da su muškarci i žene koji imaju odnos sa svojim partnerima zadovoljniji svojim mentalnim zdravljem. (Iste prednosti se nisu potvrdile kad je riječ o masturbaciji.)

Također, ovo ne vrijedi kod povremenog seksa ili veza. Jedno istraživanje na gotovo 7500 američkih studenata na 14 javnih sveučilišta otkrilo je da su oni koji su imali više veza imali nižu razinu sreće i samopoštovanja te višu razinu depresije i anksioznosti.

Poboljšava san

Prolaktin, hormon koji nas opušta, također se oslobađa nakon orgazma. Kombinacija prolaktina i svih ostalih hormona “dobrog osjećaja” je razlog  zašto većina ljudi bolje spava nakon seksa.

Da biste dobili najveću količinu prolaktina, znanost predlaže orgazam s partnerom. Istraživanja pokazuju da razina prolaktina i kod muškaraca i kod žena nakon spolnog odnosa može biti ča 400% veća od one nakon masturbacije.

Poremećaji spavanja mogu predstavljati veliki problem. Na primjer, muškarci i žene s opstruktivnom apnejom za vrijeme spavanja, koju karakterizira glasno hrkanje i razdoblja prestanka disanja, navode manje aktivan seksualni život.

Posebno su teško pogođeni muškarci. Za proizvodnju testosterona muškarcima je potrebno dobro razdoblje mirnog i neprekidnog sna. Bez toga bi mogli imati niže razine testosterona i patiti od erektilne disfunkcije.

Što se događa kada se san poboljša? Dobre vijesti za oba spola: libido raste.

Jača imunitet

Redoviti seks također može pomoći u borbi protiv bolesti.

Istraživači sa Sveučilišta Wilkes u Pennsylvaniji pitali su američke studente koliko često kroz tjedan imaju seks, a zatim su usporedili razine imunoglobulina A, protutijela koje funkcionira kao prva linija obrane tijela, u njihovoj slini.

Studenti koji su imali seks jednom ili dva puta tjedno imali su najviše razine imunoglobulina A: 30% više od onih koji nisu imali seks, ali i onih koji su imali seks tri ili više puta tjedno. Osim toga, studenti koji su bili u dugoročnim, zadovoljavajućim vezama imali su najviše razine antitijela.

Shutterstock

Smanjuje rizik od raka prostate

Česta ejakulacija povezana je s manjim rizikom od raka prostate.

Studija iz 2004. objavljena u British Medical Journalu proučavala je seksualni život preko 50 000 muškaraca u dobi od 40 do 75 godina. Muškarci koji su prijavili 21 ili više ejakulacija mjesečno imali su manju vjerojatnost da će dobiti rak prostate od muškaraca koji su ejakulirali četiri do sedam puta godišnje. Naknadna studija objavljena 2016. pokazala je iste rezultate.

Poboljšava zdravlje srca

Muškarci koji vode ljubav barem dva puta tjedno imaju 45% manju vjerojatnost da će oboljeti od srčanih bolesti od muškaraca koji imaju seks samo jednom mjesečno ili rjeđe, pokazalo je istraživanje New England Research Institute.

Žene također uživaju dobrobiti seksa kada je riječ o zdravlju srca. Jedna je studija pokazala da žene koje imaju čest, izuzetno zadovoljavajući seks imaju i manji rizik od hipertenzije.

Dobra seksualna kvaliteta može zaštititi starije žene od kardiovaskularnih rizika u kasnijem životu, rekao je autor studije Hui Liu, izvanredni profesor sociologije na Sveučilištu Michigan State.

To ima smisla zbog načina na koji žene gledaju na svoje seksualne odnose, smatra edukatorica seksa i odnosa Laura Berman.

Nije toliko broj orgazama ili koliko je snažno seksualno iskustvo ono što predviđa ženino seksualno zadovoljstvo. Više je kako se osjeća s bliskom osobom s kojom ima seks, poljupce, maženje kao i orgazsm. To je ključ emocionalne i fizičke dobrobiti, što koristi ženskom zdravlju i srcu i svemu ostalom, kaže Berman.

Poboljšava intimnost

Niz od četiri istraživanja otkrio je da seks stvara više ljubavi, ne samo u trenucima nakon seksualne intimnosti, već satima kasnije.

Shutterstock

Što su više imali seksa, to su bili privrženiji; što su manje imali seksa, to je bilo manje pozitivnih osjećaja, rekla je klinička psihologinja Anik Debrot koja je vodila studiju.

Trenuci koji su doživljeni kao erotski ili seksualno uzbudljivi jednako su predviđali pozitivne emocije, rekla je Debrot.

S njom se slaže i CNN-ov suradnik Ian Kerner, psihoterapeut koji se specijalizirao za terapiju seksa i parova.

Kada parovi održavaju seksualnu dimenziju svoje veze živom i netaknutom to dovodi do sveukupnog zagrijavanja veze, što uključuje više dodira i neseksualne privrženosti, kao i višu razinu poštovanja prema partneru, rekao je.

Pospješuje kognitivne sposobnosti

Studije pokazuju da održavanje seksualnog života aktivnim do starosti štiti pa i poboljšava kognitivno funkcioniranje našeg mozga.

Analizirajući podatke iz engleske Longitudinal Study of Ageing, britanski su znanstvenici otkrili da seksualno aktivni muškarci između 50 i 89 godina imaju povećanu kognitivnu funkciju, mjereno nizanjem brojeva i prisjećanjem riječi, čak i nakon prilagodbe za kvalitetu života, usamljenost, depresiju i tjelesnu aktivnost.

Žene su imale istu korist od seksa za pamćenje, ali ne i za slijed brojeva.

I muškarci i žene koji su bili seksualno aktivniji bili su bolji na testovima od onih koji su imali manje seksa.

U studiji koja je uslijedila, istraživači su otkrili da je seks barem jednom tjedno uvelike prediktivan za poboljšanje kognitivnog funkcioniranja, osobito verbalne tečnosti.

Ograničava bol

Studije su otkrile da seksualna aktivnost može smanjiti menstrualne grčeve, kronične bolove u leđima i nogama, čak i migrene.

Istraživač orgazma Barry Komisaruk ukazuje na istraživanje koje kaže da osjetilni input proizveden vaginalnom stimulacijom proizvodi snažan analgetski učinak.

U studiji koju je Komisaruk napisao s istraživačicom seksa Beverly Whipple, koja je skovala izraz “G-točka”, otkrili su da pritisak ugodne vaginalne stimulacije povećava toleranciju boli za 40%. Kad su žene doživjele orgazam, njihova se tolerancija na bol povećala za gotovo 75%.

Znanstvenici pripisuju zasluge hormonima koji se oslobađaju tijekom seksa, poput endorfina, koji blokiraju bol i stres, te oksitocina, hormona koji pomaže pri povezivanju majke i bebe i koji ima svojstva ublažavanja bolova.

Osim toga, stručnjaci ističu i druge prednosti tjelovježbe koje proizlaze iz seksa: istezanje mišića i tetiva, savijanje zglobova i ubrzanje disanja, otkucaja srca i krvnog tlaka koji kod zdravog muškarca ili žene mogu energizirati tijelo.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo