Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Helicobocter pylori je bakterija koja u želucu čovjeka može napraviti upalu-gastritis ili želučani čir, a u dvanaestniku čir

Objavljeno 21.12.2010.

Problemi probavnog sustava

Dobar dan! Prije malo više od mjesec dana sam otkrila da imam heliobacter p. bakteriju i dobila sam antibiotike (7dana), Ranisan, Controloc40 (28dana) i pritom sam se držala dijete. Jučer sam poslije večere opet osjetila istu bol u trbuh. Je li moguće da to nisam izliječila, ili je to normalno, pa je potrebno još vremena dok se to još ne vrati na normalno? Hvala!

Helicobocter pylori je bakterija koja u želucu čovjeka može napraviti upalu-gastritis, ili želučani čir, a u dvanaestniku čir. Dugotrajno prisutan u probavnom sustavu može izazvati i zloćudnu bolest probavnomg sustava.To se može dokazati gastroskopijom, tj. pregledom i po potrebi biopsijom sluznice gornjeg dijela probavnog sustava. Liječi se trojnom terapijom (dva antimikrobna lijeka i inhibitor protonske pumpe) i mjesec dana nakon terapije izdisajni test na Helicobacter pylori trebao bi biti negativan kao znak eradikacije bakterije. Ovisno o bolesti koju je ova bakterija izazvala kod čovjeka terapija s trećim navedenim lijekom provodi se i više mjeseci. U zadnje vrijeme često se kod ljudi s tegobama u želucu rade pretrage u vidu određivanja aniitjela na Helicobacter pylori ili samo izdisajni test, a da se ne učini gastroskopija. Tako se ne zna što je ova bakterija uzrokovala u želucu i moguće se terapija provodi kratko, a postoji mogućnost da je Helicobacter pylori rezistentan na uobičajenu kombinaciju lijekova. Kako niste napisali kako je bakterija dolazana kod Vas, to je moguće da se radi upravo o nevedenom slijedu. Stoga smatram da bi bilo potrebno da, ukoliko Vam se smetnje ponavljaju, učinite pregled kod gastroenterologa, koji će odlučiti o daljnjem postupku.