Objavljeno 18.02.2016.
NutricionizamPoštovani, zbog probavnih smetnji koje uključuju simptome koji djelomično upućuju na celijakiju, vadila sam krv dva puta, nakon prehrane koja sadrži gluten i nakon bezglutenske prehrane (iako se nisam striktno pridržavala, povremeno sam u malim količinama konzumirala hranu koja sadrži gluten). Vrijednosti na nalazima su slični: IgA 0.7 g/l i TTg IgA AT <1, što ne ide u prilog celijakiji. Na testovima intolerancije na hranu utvrđena je intolerancija na sve žitarice koje sadrže gluten. Izbacivanjem glutena iz prehrane nestaju simptomi: nadutost, bol u trbuh, mučnina, glavobolja, ošamućenost, nesanica i preznojavanje u snu, nedostatak energije, pospanost i sl. te mi je olakšana probava. Inače, imam problema sa zatvorom. Zanima me je li moguće da ovako niske vrijednosti antitijela mogu biti jedan od uzroka probavnih i drugih tegoba? Ako striknto prijeđem na bezglutensku prehranu, može li doći do poboljšanja u smislu da mi kasnije više neće smetati toliko hrana koja sadrži gluten? Imam 28 godina, visina 165 cm, težina 52 kg. Spol: Ž. Hvala unaprijed! Srdačno Vas pozdravljam!
Poštovana, u Poliklinici radimo navedene testove samo iz venske krvi, a ne iz kose niti na bazi biopotencijala, jer se imunoglobulin IgG nalazi isključivo u venskoj krvi. Hipersenzibilizacija na hranu koja je uzrokovana nakupljanjem IgG antitijelima (intolerancija na hranu) je kronične naravi sa zamaskiranim simptomima, te ju je teže dijagnosticirati od alergije. Simptomi intolerancije značajno variraju od osobe do osobe, a često nas navedu na krivi trag. IgE antitijela kod alergije stvaraju jasnu i burnu sliku koja svjedoči o uzroku i posljedici, dok se kod intolerancije simptomi javljaju par sati do dva dana nakon uzimanja hrane ili pića. Dakle, intolerancijom na hranu testiramo IgG antitijela, a ne IgA . Kada jednom napravite test intolerancije na hranu, primjenjujemo jednostavan eliminacijski program prehrane – iz prehrane izbacujemo hranu i sastojke koji pokazuju visok stupanj intolerancije. Prema tome, u Vašem slučaju, izbacuje se na neko vrijeme sva glutenska hrana i sve glutenske obrađevine, jer i minimalna količina IgG antitijela može stvarati velike probleme. Intolerancija na hranu se mijenja tokom života i sa vremenom, nestaju sve Vaše probavne smetnje, ukoliko su uzrkovani samo intolerancijom na određenu hranu. Srdačan pozdrav.
Slična pitanja
P: Ne mogu jesti više od jednom dnevno, što da radim?
Objavljeno 07.04.2021.
NutricionizamP: Gastritis i dvopek
Objavljeno 20.05.2019.
NutricionizamP: Koje mliječne proizvode konzumirati kod Helycobacter pylori infekcije
Objavljeno 30.04.2019.
NutricionizamP: Kako se natjerati jesti više puta dnevno?
Objavljeno 20.03.2019.
Nutricionizam