Objavljeno 06.05.2016.
NutricionizamPoštovani! Imam 20 godina, visok sam 186cm, 80kg. Treniram u teretani 3 godine, 3-5 puta tjedno. Pošto težim ka izgradnji mišićne mase, prehrana se bazira na visokom unosu proteina (1,5-2g). Piletina, jaja, tuna, posni sir- to su stvari koje jedem skoro svaki dan, naravno ima tu i voća, povrća, zdravih masti, zobi... Protein sirutke sam počeo konzumirati tek prije mjesec dana. Unos vode je oko 3,5-4L, alkohol ne unosim često. Imam povišene vrijednosti Urata već 4 godine. Kontrolni nalaz urata mi je 486 umol/l od povišenih vrijednosti su mi ureja 8.7 mmol/l, bilirubin, ukupni 25 umol/l i CK 346U7L. Ostali biokemijski nalaz kao i hematološki KKS su uredni. Kvalitativni pregled urina je uredan osim što ponekad imam poz (+) nalaz krvi i 3 do 5 E u sedimentu urina. Napominjem prijašnjih godina vrijednosti urata bile su oko 412-458umol/L. U užoj obitelji Urate nitko nema povišeno. Vrijednost urata od 16.4. dosta su povišene kao i vrijednost CK koji je prošle godine bila uredna. UZV abdomena-mala cista na bubregu koju trebam kontrolirati kroz 2 godine, ostalo bo. Čitam da treba sniziti unos proteina, ako izbacim meso iz prehrane na neko vrijeme i padnu mi urati, hoće li mi se oni vratiti kad ga počnem opet jesti? Ima li kakva alternativa da nešto uzimam, a da ne smanjujem unos proteina? Hvala
Poštovani, bolest uloga ili giht (lat. Arthritis urica) predstavlja metaboličku bolest povezanu s poremećajem u metabolizmu mokraćne kiseline. Mokraćna kiselina je spoj koji nastaje u našem organizmu kao završni produkt razgradnje purinskih baza. To su dušikom bogati spojevi koji ulaze u sastav svih nukleinskih kiselina, pa prema tome i velikog broja namirnica životinjskog podrijetla. Mnogo purina sadržano je i u kvascima. Danas se liječenje ove bolesti vrlo uspješno provodi terapijom lijekovima. Ali u slučaju ove bolesti važna je i pravilna prehrana, koja uvelike može doprinijeti uspješnom smirivanju bolesti i napada, te poboljšati učinkovitost terapije lijekovima. U prehrani treba dati prednost namirnicama koje se mogu jesti svježe, bez dodatne pripreme. Prilikom pripreme hrane treba paziti na to da jelo pripremamo što brže, sa što manje kuhanja. Uputno je pripremati jelo na žaru, roštilj ili teflonskoj tavi, kuhati u malo vode ili na pari. CK Vam je povišen zbog svakodnevnog vježbanja, a urati zbog prevelike količine unosa proteina životinjskog porijekla. Naravno, svako izbjegavanje takvih namirnica Vam snižava urate, a ponovna konzumacija Vam ponovno diže urate. Rješenje je trajna dijeta ili lijek alopurinol ili lijekovi koji snižavaju urate u krvi, koje Vam mora propisati Vaš liječnik.
Slična pitanja
P: Ne mogu jesti više od jednom dnevno, što da radim?
Objavljeno 07.04.2021.
NutricionizamP: Gastritis i dvopek
Objavljeno 20.05.2019.
NutricionizamP: Koje mliječne proizvode konzumirati kod Helycobacter pylori infekcije
Objavljeno 30.04.2019.
NutricionizamP: Kako se natjerati jesti više puta dnevno?
Objavljeno 20.03.2019.
Nutricionizam