Problemi s probavom - Ordinacija.hr

Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Problemi s probavom

Objavljeno 24.03.2010.

Problemi probavnog sustava

Poštovani, javljam Vam se u nadi da ćete mi pomoći nekim savjetom. Moja priča počinje još u srednjoj školi kada sam počela primjećivati probleme s probavom. Počela se javljati nadutost, te pošto imam averziju prema obavljanju velike nužde na javnim mjestima na neki način sam kad god bih se našla u situaciji da nuždu moram obaviti, suzdržavala sam se. Poriv za nuždom je nestao i rijetko kad se javio isti dan. Tijekom fakulteta problemi s nadutošću su se pojačali te mi je stolica postala tvrda i imala sam je svaka otprilike 3 dana. Sada je stanje sve gore, nadutost je prisutna gotovo svaki dan, stolica je tvrda te sadrži puno sluzi, a nerijetko se javlja i neka tupa bol uzrokovana nadutošću na lijevoj strani trbuha i stolica je malo tamnije boje. Pokušala sam i s mnogim jogurtima, boljom prehranom, no ništa nije dalo učinka. Laksative nemam namjeru koristiti jer znam da se na njih lako naviknuti, a također se užasavam kolonoskopije jer sam čula kako je to veoma bolna i neugodna pretraga. Što učiniti i kako se riješiti nadutosti i tvrde stolice? Unaprijed, puno hvala na odgovoru!

Poštovana, Pretpostavljam da se kod Vas radi o kroničnom zatvoru (opstipaciji), no uputno bi bilo učiniti kolonoskopski pregled da se isključe mogući drugi uzroci. Ako imate nizak prag za bol moguće je učiniti kolonoskopiju u kratkoj intravenskoj anesteziji. Kronični zatvor je najčešće posljedica načina prehrane u kojoj nema dovoljno balastnih (neprobavljivih) tvari. Balastne tvari (dijetna vlakna) imaju osobinu bubrenja. U probavnom sustavu tako povećavaju svoj volumen potičući na prirodan način probavu ubrzanim pražnjenjem crijeva. Žitarice i proizvodi od žitarica (cjelovitog zrna – integralne žitarice i brašna) od svih namirnica najbogatije su balastnim tvarima. U nešto manjoj količini balastne tvari nalazimo u voću: šljive i smokve te neoguljeno i bobičasto voće – jagode, maline, kupine, borovnice, ribizli), te povrću (mahunarke, kupus, kelj artičoka i drugo). Dnevna preporučena ukupna količina balastnih tvari je 30 g. Danas se premalo konzumira hrana bogata balastnim tvarima, a naročito je to problem dječje i starije životne dobi. Ukoliko efekt volumnih laksativa nije zadovoljavajući treba uključiti i osmotski laksativ – laktulozu (portalak sirup).