Shutterstock

Smije li se vježbati u trudnoći? Vježbanje dovodi do dehidracije i pregrijavanja tijela?…

Mit #1: Ne smijem vježbati u trudnoći jer to može naškoditi bebi.

ISTINA: vježbe u trudnoći trebaju biti primjerene tromjesečju u kojem se nalazite. Lagana fizička aktivnost uz nadzor stručne osobe može pomoći Vama i bebi.

Osim što poboljšava cirkulaciju u tijelu, povećava dotok kisika stanicama, pospješuje rad probave, pravilnim vježbanjem se razvija i jača muskulatura što će tijelo pripremiti za porod i oporavak nakon. Sve što radite prije trudnoće i u trudnoći utječe na bebu. Budite sigurni da će Vaša beba osjetiti sve prednosti tjelovježbe od kojih se Vi dobro osjećate.

Mit #2: U trudnoći mogu vježbati intenzitetom kojim sam vježbala prije trudnoće.

ISTINA: bez obzira na Vašu kondiciju i intenzitet treninga, u trudnoći se događaju velike promjene u tijelu žene. Svaki dan se stanje mijenja i važno je tome prilagoditi svoje dosadašnje rutine i navike. Ako ste dosada trenirali intenzivno 6 dana u tjednu, dizali pozamašne težine-vrijeme je da se malo opustite, smanjite, intenzitet, volumen i učestalost treninga.

Ovih 5 vježbi izbjegavajte u trudnoći, a jedna može izazvati i prerani porod

Savjetujte se sa svojim liječnikom/com ginekologom/injom; ako imate zdravu trudnoću, ne postoji razlog zašto ne biste nastavili vježbati; samo manjim- primjerenijim intenzitetom, prilagođene vježbe uz nadzor trenera/ice.

Mit #3: Vježbanje dovodi do dehidracije i pregrijavanja tijela.

ISTINA: iako pregrijavanje tijela može naštetiti razvoju ploda u prvih 12 tjedana trudnoće, laganim vježbanjem u prostoru koji je prethodno pripremljen za trening (ugrijan ili rashlađen), nećete pregrijati tijelo. Pobrinite se da ste odjeveni u udobnu odjeću koja nije uska, predebela i sintetička; pijte dovoljno vode (2,5L do 3L kroz dan) i uzimajte pauze kad osjetite da Vam trebaju.

Općenito za vrijeme ljetnih vrućina nije preporučljivo vježbati u prostoru gdje klima radi cijelo vrijeme. Prostor treba biti rashlađen prije treninga, prozračen- pripremljen za rekreaciju.

Mit #4: Vježbanjem ću se samo još više iscrpiti.

ISTINA: bilo kakvom fizičkom aktivnošću, bilo da se radi o laganoj šetnji po kvartu ili treningu, podići ćete razinu energije i razbuditi organizam, koliko kod to kontradiktorno zvučalo.

Kada se pokrenete puls se podigne, što znači da je srce malo jače počelo pumpati krv; time povećavajući njezin dotok u organe i stanice te bolju izmjenu tvari; disanje se promijeni- produbi, poveća se dotok kisika i izbacivanje ugljikovog dioksida iz tijela- što utječe na kiselost tijela, zglobovi i mišići se svakim pokretom sve više zagrijavaju tj. postaju prokrvljeniji… Mozak dobiva više kisika, hranjivih tvari i to rezultira time da se Vi osjećate poletnije, energičnije.

Mit #5: Ne trebam se zagrijati prije treninga i istezati nakon, ako ne stignem.

ISTINA: mišići i zglobovi su općenito skloni ozljedama i rupturama ukoliko se ne zagrijete i razgibate prije treninga.

U trudnoći zglobovi postaju fleksibilniji pa se samim time povećava rizik od ozljeda i uganuća, ako se ne ponašate odgovorno prema svome tijelu.

Važno je pripremiti se za trening, ali isto tako je jako bitno završiti trening istezanjem tijela. Razlog tome je to što se mišići tijekom vježbanja stišću (fleks) i ispružaju (extend), pune se krvlju svakom kontrakcijom i ako ih ne istegnete pravilno na kraju treninga, rezultat će biti grčevi i bol (muscle fever).

BONUS MIT: Ako mi je preporučeno „čuvati trudnoću“ (mirovati), ne smijem se baviti nikakvom aktivnošću.

ISTINA: važno je da su mišići aktivni u svakoj fazi našeg života- koliko to naše stanje dopušta. Savjetujte se sa svojim liječnikom oko raspona fizičke aktivnosti kojom se smijete baviti. Ako ništa drugo, lagana šetnja na svježem zraku neće škoditi 🙂

Foto: shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo