8 razloga zašto ne biti dobar prijatelj s bivšim partnerom - Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Nebrojeno puta ste čuli kako bivši partneri mogu biti dobri prijatelji, kako rastavljeni bračni parovi savršeno funkcioniraju nakon rastave. Kod nekih takvo što izaziva zgražanje, a drugi komentiraju kako je to nemoguće, dok treći smatraju da je to prirodno i normalno.

Ako ste u situaciji da prolazite ljubavni brodolom i prikupljate krhotine dugogodišnje partnerske veze, promišljajući kako bi bilo dobro da nastavite kontaktirati, iznosimo vam 8 razloga da dobro promislite prije nego se upustite u avanturu zvanu “blisko prijateljstvo s bivšim”.

8 razloga protiv prijateljstva s bivšim partnerom

Biti blizak prijatelj s bivšim partnerom i s “figom u džepu” razmišljati kako je i to nešto, upućuje da se radi o odluci koja nije zajednička.

Odnos u kojem pokušavate njegovati blisko prijateljstvo s bivšim partnerom često je očajnički potez one strane koja pokušava „spasiti što se spasiti može“, iako u većini slučajeva spasa nema.

Bliski prijateljski odnos za bivše partnere samo je krinka iza koje se krije agonija i ogromna patnja.

1. Pitanje je vremena kada će se intenzivno druženje nakon prekinutog odnosa poput bumeranga obiti jednom od partnera u glavu. Jer, da je uistinu vrijedilo ne bi se raspalo.

2. Održavanje odnosa kroz “prijateljstvo” koje ne počiva na istim temeljnim vrednotama i potrebama je poput stanja za kojeg možemo reći da graniči s “povijesnim ropstvom.”

3. Ako ste iz odnosa izašli povrijeđeni na razini novog prijateljskog odnosa sve promijene vezano uz vašeg bivšeg partnera, a sada novopečenog prijatelja mogu vam predstavljati dodatni izvor ranjavanja. Njegova ili njena nova veza, skladan odnos kojeg izgrađuje s novom osobom, za neke će biti poput dodavanja “soli na ranu”.

4. Za neke je prijateljstvo s bivšim ili bivšom samo jedan od načina da osoba ne izmakne kontroli. Ako vas je partner povrijedio, ovo je dobar način da zakamuflirate stvarnu potrebu kako bi je uhodili. Takva vrsta prijateljstva s vremenom postaje noćna mora.

5. Ako je partner ili partnerica tijekom odnosa imao sklonost prema emocionalnom ili fizičkom zlostavljanju budite uvjereni da naučene obrasce neće promijeniti tijekom prijateljskog odnosa.

6. Biti prijatelj sa svojim bivšim može izazvati nelagodu kod novog partnera uz neizostavan osjećaj nesigurnosti.

7. Jedan dio vaših zajedničkih poznanika i prijatelja biti će zbunjeni novonastalom situacijom u koji vi niste više par, ali ste prijatelji koji su nerazdvojni i vrlo bliski. Takav odnos može udaljiti pojedine osobe, jer ni sam neće znati kako da u pojedinim situacijama reagiraju i kako da se ponašaju u novonastalim okolnostima.  

8. Vaša prisutnost na društvenim mrežama u kojima dominantno mjesto zauzimaju vaše zajedničke fotografije djelovat će zbunjujuće, potencijalni partneri “dati će petama vjetra“, jer nije uobičajeno obznaniti da niste skupa, a redovito obavještavati javni auditoriji da ste stalno zajedno.

Iskustva velike većine govore u prilog bezbroj razloga koji su protiv održavanja bliskog odnosa sa bivšim. Ako niste u stanju prekinuti bliskost i tražite sve moguće razloge da budete u njegovoj ili njezinoj neposrednoj blizini ne preostaje vam ništa drugo osim da skinete masku i bez zadrške priznate da vam je još jako stalo. Kakav će biti daljnji scenarij teško je predvidjeti, nastavak priče ovisi o onome što će druga strana odgovoriti.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo