Danas ćemo vam probati približiti jedan svjetski poznati zeleni čaj po imenu Bancha. Bancha je vrsta čaja Senche ali koja se bere kroz cijelu godinu pa ne možemo kazati da je visoke kvalitete kao Gyokuro ili Sencha.

Bancha je zeleni čaj koji se sastoji od cjelovitih listića koji se stavljaju na paru da uvenu, tako da listići ostaju uščuvani i da ne fermentiraju. Razlika Senche i Banche je i u teinu kojeg kod Banche ima manje pa je time blažeg okusa. Kao takav može biti prvi zeleni čaj koji ćete ponuditi djetetu jer ima vrlo malo kofeina.

kKod zelenog čaja Bancha najbitniji sastojci su polifenoli, proteini, eterična ulja, alkaloidi i organske kiseline. Ovisno o načinu berbe, fermentaciji i preradi struktura čajeva se mijenja. Bancha je kao i svaki zeleni čaj dobar diuretik, pospješuje probavu i dobro ju je konzumirati uz jelo i poslije jela. Ne sadrži ugljikohidrate, djeluje antikancerogeno, te katehini (EGCG) koji su najviše zastupljeni imaju vrlo velik antioksidativni učinak.

Bancha je odličan izbor kod trudnica u naravno preporučljivoj dozi od 2 šalice dnevno jer ima obilje cinka i vitamina C.

Često se koristi u makrobiotičkoj dijeti kao dnevna potreba za tekućinom.

Banchu pripremate s vodom od 80 stupnjeva, a namakanje traje do 3 minute. U našoj kućici (Ilica 14) možete je kupiti za 25 kuna i kroz šalicu ispijene Banche osjetiti tradiciju Dalekog Istoka.

 

Tanja & Goran

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo