Čajevi - napitak prošlosti, sadašnjosti i budućnosti (2.dio) - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Kuća zelenog čaja

Čajevi – napitak prošlosti, sadašnjosti i budućnosti (2.dio)

Napravili smo kratak sažetak svega što smo do sada pisali o čaju! Željeli smo objediniti sve u kolumni koja bi za ljude, koji tek počinju ili su već postali ljubitelji čaja, bila kratki podsjetnik za pripremu, ispijanje i dokolicu čaja.

RooibosRooibos čaj

Za razliku od čajeva sličnog djelovanja, kamilice, pelina ili stolisnika,
daleko je boljeg okusa jer ne sadrži gorke tvari. Vrlo je ugodnoga okusa, koji
izvrsno osvježava. Počeli su ga osobito cijeniti sportaši i rekreativci kao
nisko energetski mineralni osvježavajući napitak. Roiboos čaj djeluje kao
snažni antioksidanas i usporava proces starenja. Enzim koji je zaslužan za to
zove se superoksid dismutaza, a oslobađa se na višim temperaturama, te veže na
sebe slobodne radikale koji nastaju kao sporedni proizvod normalnih tjelesnih
funkcija. Značajno je i što sadrži mnoge vrijedne minerale u obliku elektrolita
koji osvježavaju organizam nakon većeg fizičkog napora. Topao ili hladan, sam
ili u kombinaciji sa sokom od svježega voća, izvrsno gasi žeđ i opskrbljuje
organizam neophodnim sastojcima.

Idealan je napitak za dijabetičare jer ne
sadrži štetnu oksalnu kiselinu, a ako šalicu čaja popijete prije spavanja
osigurali ste si miran san i opuštanje živčanog sustava zbog magnezija i
željeza kojeg u roiboosu ima izrazito puno za jedan takav napitak. Roiboos
zauzima i posebno mjesto u pomoćnim ljekovitim sredstvima kod alergija na
pelud, razne namirnice kao i kod astme. Za vrućih dana preporuča se popiti i
preko dvije litre čaja dnevno, jer nadoknađuje minerale i tekućinu izgubljenu
znojenjem. Roiboos ne sadrži nikakve štetne tvari poput kofeina i teina, pa
količina nije ograničena čak niti za djecu.

Oolong
čaj


Oolong je polufermentirani čaj
koji nam dolazi najčešće iz Kine i Tajvana. Udio kofeina u ovom čaju je negdje
između zelenog i crnog. Okus oolonga obično nije robustan kao crni ili suptilan
kao zeleni, ali je intrigantan i bogatih mirisnih tonova. Oolong često okusom i
mirisom podsjeća na svježe cvijeće i voće.

Već spomenuti snažni antioksidansi
polifenoli sprječavaju putem enzima da se trigliceridi iz naše prehrane
pretvaraju u masne naslage. Uz pomoć kofeina koji stimulira centralni živčani sustav,
masnoće se koriste za energiju koja tim putem termoregulacije daje veću
potrošnju kalorija. Dnevne doze ne bi trebale biti više od 4 dcl, ispijene kroz
jutro ili rano poslijepodne. Priprema oolong čaja je identična pripremi zelenog
čaja pa se tako listići ubace u vodu temperature 80-90 stupnjeva, te se nakon
3-5 minute namakanje procijede.

Oolong čajJapanski znanstvenici su otkrili kako
konzumacijom oolong čaja, 15 minuta prije obroka koji je bogat ugljikohidratima,
sprječavamo pretvaranje suvišnih u masne stanice.

Oolong čaj izuzetno je dobar za:

  • ubrzavanje metabolizma
  • podizanje imunološkog sustava
  • uravnoteživanje mentalnih funkcija
  • borbu protiv karcinoma
  • skidanje prekomjernih kilograma
  • apsorpciju masnoća
  • snižavanje povišenog kolesterola

Matcha
čaj

Matcha je japanski fini, smrvljeni čaj u
prahu. Radi se o zelenom čaju koji se koristi u japanskim čajnim ceremonijama,
ima intezivnu zelenu boju, okusom je lagan i pomalo gorak. Sadrži katehin,
karotin i vitamine A,B,C i E. Listići za preradu matcha čaja beru se četiri
tjedna prije prave berbe pa zbog takvog procesa nastaju delikatesni tamno
zeleni listovi. Nakon berbe listovi se pare, prigušuju, suše i na kraju u
kamenom mlinu drobe  u fini prah. Zanimljivo je da za 30 grama matcha čaja
kameni mlin od granita treba raditi sat vremena – ovaj podatak govori o kakvom
je finom prahu riječ.

Za razliku od normalnog zelenog čaja koji može odstajati pripremljen, matcha čaj
mora uvijek biti svježe pripremljen. On se, naime, pakira u vakuum doze koje se
nakon prvog otvaranja pohranjuju u hladnjak ili zamrzivač kako se svježina i
dragocjeni sastojci ne bi izgubili. Priprema matche je slijedeća: 1-2
grama praha matche se stavi u matcha šalicu
te se prelije vodom od 60 stupnjeva. Čaj se miješa bambusovom metlicom
(Cha-sen) dok se ne napravi pjena. Što je čvršća pjena, to je bolji čaj. Matcha se u
Japanu i Europi koristila i kao dodatak nekim jelima, primjerice sladoledu,
čokoladi, mliječnim napitcima i kolačima.

MateMate
čaj

Mate sadrži praktički sve vitamine i
minerale nužne za normalno funkcioniranje organizma – kalcij, magnezij,
željezo, fosfor, cink, bakar, kalij, jod, vitamini B1, B2 i C. Napitak je
žućkasto zelene boje, a sadrži kofein, teobromin, klorofil,eterično ulje i
vanilin. Zbog činjenice da biljka mate sadrži 11 vitamina i minerala te 15
aminokiselina moramo napomenuti kako bi je bilo teško mjeriti s bilo kojom
drugom biljkom po svojoj nutricionističkoj vrijednosti. Priprema mate čaja u
južnoameričkim zemljama je jedinstvena zato što Latinoamerikanci mate čaj piju
iz posebnih posuda koje su izrađene od tikvica i zovu ih Calebase.
Naime kada stave čaj u Calebasu, doliju vodu koja doseže 100
stupnjeva, te uz pomoć slamke po imenu Bombilla uživaju u blagodatima
spomenutog napitka. Mate osvježava organizam, smanjuje umor i napetost mišića,
te ublažava stres. Koristi se za jačanje otpornosti, odgađa starenje i povećava
ljekovitost drugih biljaka ukoliko se uzima zajedno s njima. Tradicionalno se
koristi kod poremećaja probavnog sustava, te kontrolira apetit i čisti organizam.

Mate čaju pripisuje se
određena ljekovitost:

  • stimuliranje živaca,mišića
  • ubrzavanje metabolizma
  • antibakterijsko i antikancerogeno djelovanje
  • svojstvo
    diuretika                 
  • potiče probavu
  • pojačava znojenje
  • s obzirom na sadržaj kofeina podiže radnu sposobnost

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo