I dok ste prošlotjednom kolumnom saznali zašto su zeleni, bijeli i crni čaj odličan izbor za sve sportaše, u ovoj vas kolumni upoznajemo s prednostima mate, rooibos i oolong ili wu long čajeva.

kTein koji se nalazi u zelenom i crnom, te oolong čaju jedino se još nalazi u mate čaju. On pripada biljnoj infuziji tj. ostalim čajevima kako smo naveli u prvoj kolumni, ali u sebi sadrži tein, teobromin, klorofil, eterično ulje i vanilin, te praktički sve vitamine i minerale nužne za normalno funkcioniranje organizma – kalcij, magnezij, željezo, fosfor, cink, bakar, kalij, jod, vitamini B1, B2 i C. Odlična je zamjena za zeleni čaj jer mate ima slična djelovanja kao i zeleni čaj. Mate osvježava organizam, smanjuje umor i napetost mišića, te ublažava stres. Koristi se za jačanje otpornosti, odgađa starenje i povećava ljekovitost drugih biljaka ukoliko se uzima zajedno s njima. Tradicionalno se koristi kod poremećaja probavnog sustava, te kontrolira apetit i čisti organizam.

Uz mate kao predstavnika biljnih infuzija tj. ostalih čajeva koji su dobri u sportu svoje mjesto našao je i rooibos čaj koji dolazi iz Južne Afrike. Crveni grmić (rooibos) djeluje kao snažni antioksidanas i usporava proces starenja. Enzim koji je zaslužan za to zove se superoksid dismutaza, a oslobađa se na višim temperaturama, te veže na sebe slobodne radikale koji nastaju kao sporedni proizvod normalnih tjelesnih funkcija. Značajno je i što sadrži mnoge vrijedne minerale (magnezij i željezo) u obliku elektrolita koji osvježavaju organizam nakon većeg fizičkog napora.

lIdealan je napitak za sportaše dijabetičare jer ne sadrži štetnu oksalnu kiselinu, a ako šalicu čaja popijete prije spavanja osigurali ste si miran san i opuštanje živčanog sustava zbog magnezija i željeza kojeg u roiboosu ima izrazito puno za jedan takav napitak. Počeli su ga osobito cijeniti sportaši i rekreativci kao nisko energetski mineralni osvježavajući napitak jer se može konzumirati i hladan, a u sebi ne sadrži tein (kofein) pa ga mogu piti i vrlo mladi sportaši (kadeti, juniori).

Kad smo već spomenuli te mlade sportašice i sportaše koji bi htjeli u svoj dnevni ritam početi unositi čajni napitak, napravio bih jednu selekciju u konzumaciji istih na bijele, mate i rooibos čajeve jer tein kojeg ima crni, a onda i nešto manje zeleni čaj mogao bi zbog nediscipliniranog režima prehrane dovesti o neželjenih komplikacija sa središnjim živčanim sustavom.

Na samom početku sam spomenuo i crveni čaj ili kako ga još zovu oolong ili wu long čaj. Taj čaj nazivaju još “aromatičnim ubojicom masnoća“ pa je dosta zanimljiv za sportašice jer poboljšava topljenje masnoće za 12 posto, povećava nivo energije za 10 posto i potrošnju kalorija za 3-4 posto. Oolong čaj je ustvari polufermentirani čaj koji putem enzima sprječava uskladištenje triglicerida u organizam. Idealan je u fazama skidanja PMT (potkožno – masnog – tkiva) jer potiče mršavljenje, uravnotežuje disbalans kolesterola u organizmu i olakšava fizički i psihički stres.

kSvaki sportaš jako dobro poznaje problem pretjerane uzbuđenosti nakon teškog treninga ili natjecanja kada duboko u noć ne mogu zaspati. Osobito je teško zaspati ako smo prije kasnog treninga uzeli neko od sredstava za stimulaciju središnjeg živčanog sustava kao recimo crni čaj. Tako malo neiskusniji sportaš može vrlo brzo doći u stanje pretreniranosti kroz par epizoda takvih noći i gubiti na željenim rezultatima. Naravno u tu svrhu nevjerojatnu sposobnost opuštanja ima biljni čaj pod nazivom Sleep well.

Baldrijanov korijen, stolisnik, metvica, komorač, anis, kim, cvjetovi nevena, šipkova kora, listovi ružmarina i melise čine Sleep well biljnom infuzijom koja pripomaže bez ikakvih farmakoloških sredstava da se nakon treninga ili natjecanja brže opustimo i lakše utonemo u san. Bitno i vrlo važno je da konzumacijom čaja Sleep well ne izazivamo nikakve posljedice poput ovisnosti o njima što kod sedativa je vrlo česta pojava.

Za sam kraj drage sportašice i sportaši, okrenite novi list u svojim sportskim životima, a taj novi neka bude satkan listovima Camelije sinensis.

Čajevi u sportu (1. dio)
Čajevi u sportu (2. dio)


Goran Španiček,
osobni fitness trener i voditelj Kuće
zelenog čaja

www.kucazelenogcaja.com

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo