Koliko ste već puta probali mijenjati svoje loše životne navike? Uvoditi nove metode vježbanja, nove načine prehrane prilagoditi se trenutnom stanju u kojem se vaš organizam nalazi i uz to pratiti visoko ubrzani tempo života koji vam se čini kao da dobiva na brzini!? Da ponekad je vrlo teško pratiti sve to što nam život nosi pa se okrećemo malim, jednostavnim užicima kao što je vrijeme za dobru šalicu čaja.

U ranim jutarnjim satima dok još sunce nije postalo tako moćan vladar svega nad čim sja, moja draga Tanja i ja pripremamo se za novi dan uz čajnik na našoj terasi. Pošto je nažalost došlo vrijeme visoke koncentracije peludi ambrozije moj rinitis je postao skoro pa neizdrživ. Zato poslije dvije šalice zelenog čaja svoj organizam opskrbljujem rooibos čajem, a ovaj put red je došao na kombinaciju cimeta i ruže.

jOdlično je što ga mogu pripremiti i ostaviti ga da se ohladi u hladnjaku i kao takvog rashlađenog ga konzumirati kroz cijeli dan. Jer kao što znate rooibos čaj je infuzija koja u svom sastavu nema teina (kofeina), a struktuiran je od crvenog grmića, narančine kore, komadića đumbira, vanilije, anisa, cerdamona i pupoljka ruže. Naravno više od 1,5 litre ga ne popijem jer imam još par šalica drugih vrsta čaja koje su na mojem dnevnom planu konzumacije pa ga isključivo uzimam u ljetnim danima kao napitak koji me osvježava, smiruje i opušta, a ujedno i opskrbljuje vrijednim mineralima kao što su magnezij i željezo.

Već niz godina rooibos čaj mi pripomaže da lakše izdržim alergijske ispade kod visoke koncentracije ambrozije jer mi podiže imunološki sustav uz naravno klasičnu medicinu koja nudi nekoliko antihistaminika različitih farmakoloških proizvođača koji u ovakvom slučaju imaju upitno ublažavanje.

Osim ljekovitih značajki rooibos čaj cimet-ruža ima i odličan okus bilo da se radi o rashlađenom ili toplom napitku. Fin, delikatan okus koji ostaje u ustima čina ga jednim od mojih najdražih rooibos čajeva iz Kuće zelenog čaja (Ilica 14).

Paketić od 50 grama košta 25 kuna a priprema se s vodom zagrijanom na 100 stupnjeva uz namakanje koje ne traje duže od 5 minuta.

 

Tanja & Goran

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo