Među nama su pojedinci za koje pouzdano znamo da svakodnevno pokušavaju kontrolirati sve i svakoga.

Možda ste i sami u kategoriji osoba koje vole imati sve pod kontrolom. U narodu bi rekli – to su ti oni koji vole pametovati, oni što zabadaju nosu u sve i koji moraju biti svakom loncu poklopac… 

Zašto volimo kontrolirati?

Što je to što nas svakodnevno privlači da kontroliramo baš svaku situaciju. Jedan od razloga je da osobe koje imaju potrebu za kontrolom traže sigurnost. Kontrola je za njih sinonim za predvidljivost. Osobe koje imaju silnu potrebu za kontrolom fokusirane su na buduće ishode. Oni uvijek imaju u planu mogućnosti vezane uz nepredvidive situacije. Najveća je ironija što nitko od nas ne može sa potpunom sigurnošću predvidjeti ishod bilo koje situacije. Nikada nismo u mogućnosti u potpunosti kontrolirati sebe niti druge.

Kontrolu zamijenite otvorenom akcijom 

U situaciji koja iziskuje djelovanje umjesto kontrole, pokušajte promišljati na način da samome sebi postavljate pitanje kako“. Izbjegavajući ono „zašto“. Poznajem sve više osoba koje u vremenu kaosa i nereda na svim razinama života, pokušavaju sve situacije držati u zoni osobne kontrole. Daleko je lakše i zdravije imati povjerenja u pozitivan ishod. Nažalost, sklonost ka pretjeranoj kontroli izvor je doživotne frustracije. Poneke osobe nastoje svaku situaciju držati pod kontrolom zaboravljajući da je život nepredvidljiv . Znajte da nam životna zbivanja nikada neće dopustiti da sve držimo u zoni osobnog nadzora i kontrole.

Koja je alternativa za kontrolu?

Imamo jedan od prijedloga. Pokušajte svakodnevno vizualizirati život. Zamislite da je svijet veliki plesni podij, život je ples. Na tom podiju glazba se stalno mijenja, što je prirodno da učinite? Zaplešite, plešite osluškujući ritam glazbe. Zamislite kako bi bilo dosadno i iscrpljujuće slušati uvijek istu glazbu plešući istim ritmom.

Sretni i zadovoljni ljudi pokušavaju svakodnevno osluškivati različite zvukove glazbe, plesne korake pokušavaju uskladiti, nekad više uspijevaju u tome nekad manje. Oni niti ne pokušavaju mijenjati glazbu jer znaju da je to besmisleno i nemoguće. Znaju da je neizvedivo kontrolirati glazbu, za njih je to gubljenje vremena i bespotrebno rasipanje životne energije.

Oni koji žive po navedenim načelima ne kontrolirajući zvuk glazbe, gotovo uvijek pokazuju spremnost za promjenom plesnih koraka i ono što je nevjerojatno ali istinito uspijevaju u kontroli .

Tehnike kojima zaustavljamo potrebu da budemo control freak!

  1. Redovito promišljajte koja su vaša uvjerenja vezano uz kontrolu.

  2. Zašto vam je u nekom trenutku jako važno da imate kontrolu nad situacijom?

  3. Često si postavljajte pitanje što ću dobiti kontrolom?

  4. Promišljajte jeste li dosadašnjim kontrolama uistinu dobili sve što ste htjeli?

  5. Eksperimentirajte idući put kada osjetite potrebu za kontrolom situacije učinite obrat, prepustite, razmišljajte o pozitivnom ishodu i čekajte razvoj situacije.

  6. Prihvaćajte korak po korak situacije koje su izvan kontrole, razmišljajte o osobnoj koristi i dobrobiti koju ste dobili.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo